Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Οι ΗΠΑ αποχαρακτήρισαν βίντεο μυστικών πυρηνικών δοκιμών στη Νεβάδα (video)

Πλάνα από εκατοντάδες μυστικές πυρηνικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου έχουν αποχαρακτηρισθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για πρώτη φορά και αναρτήθηκαν στο You Tube, γράφει η βρετανική εφημερίδα The Independent. 

Ανάμεσα στο 1945 και στο 1962, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν 210 πυρηνικές δοκιμές...
στην έρημο Μοχάβι στη Νεβάδα και σε πολλά απομονωμένα νησιά στον Ειρηνικό. 

Οι ανησυχίες για τα ραδιενεργά κατάλοιπά τους τούς ανάγκασαν τελικά να πραγματοποιήσουν τις δοκιμές είτε υπογείως είτε στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. 

Όμως καθώς αυξάνονταν οι εντάσεις του Ψυχρού Πολέμου με τη Σοβιετική Ένωση, ξεκίνησε μια κούρσα εξοπλισμών ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις στην προσπάθειά τους να κατασκευάσουν μεγαλύτερα, πιο φονικά όπλα. 

Οι αμερικανικές πυρηνικές εκρήξεις κινηματογραφήθηκαν με κάμερες υψηλής ταχύτητας – που μπορούν να απεικονίσουν κάθε γεγονός σε περίπου 2.400 καρέ το λεπτό. 

Περίπου 10.000 από αυτές τις ταινίες παρέμεναν αχρησιμοποίητες για περίπου 65 χρόνια σε ένα κυβερνητικό αρχείο αλλά τώρα έχουν αποκατασταθεί χάρη στις προσπάθειες του Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL), ενός ομοσπονδιακού κέντρου ερευνών στη βόρεια Καλιφόρνια. 

Ο φυσικός, ειδικός στα πυρηνικά όπλα, Κρεγκ Σπριγκς και μια ομάδα κινηματογραφικών ειδικών, αρχειοθετών και ειδικών λογισμικού έχουν αναρτήσει δεκάδες ψηφιακές σαρώσεις των 750 ταινιών οι οποίες αποχαρακτηρίσθηκαν ώστε να είναι προσβάσιμες στο κοινό. 

Ο δρ Σπριγκς είπε πως ξεκίνησαν το πρόγραμμα αυτό «την κατάλληλη στιγμή» επειδή οι ταινίες «είναι στο όριο της αποσύνθεσης μέχρι του σημείου όπου θα γίνουν άχρηστες». 

Οι ταινίες δεν γυρίστηκαν κανονικά εκείνη την εποχή και είναι φτιαγμένες με νιτροκυτταρίνη – η οποία αναδίδει μια μυρωδιά ξυδιού καθώς αποσυντίθεται. Αυτό κατέστη σαφές στο προσωπικό όταν άνοιξε τα δοχεία. 
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.