Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Με «Rover» που στηρίζεται στον υπολογιστή των Αντικυθήρων θα εξερευνήσει την Αφροδίτη η NASA

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Ταξίδι στο διάστημα με τεχνολογία προερχόμενη από τους αρχαίους Έλληνες και συγκεκριμένα από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Μηχανικοί της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA)...
έχουν σχεδιάσει ένα ρόβερ που θα εξερευνήσει τον πλανήτη Αφροδίτη βασιζόμενο στον μηχανισμό των Αντικυθήρων και τις εφευρέσεις του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Η Αφροδίτη διαθέτει ένα από τα πιο εχθρικά περιβάλλοντα στο ηλιακό μας σύστημα με ακραίες συνθήκες στις οποίες δεν έχει αντέξει κανένα ανθρώπινο δημιούργημα

Τώρα η NASA στρέφεται στις γνώσεις 2.300 ετών καθώς η εξερεύνηση από τους πιο βαθείς ωκεανούς μέχρι τους εξωγήινους κόσμους απαιτεί την πιο προηγμένη τεχνολογία για να φτάσουμε εκεί που ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει.


Η Αφροδίτη είναι τόσο ακραίων συνθηκών που τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα δεν μπορούν να αντέξουν στις ακραίες θερμοκρασίες και στην υψηλή πίεση όπως και στα σύννεφα θεϊικού οξέως.

Καμία σοβιετική (Venera και Vega) ή αμερικανική διαστημοσυσκευή (Pioneer) δεν άντεξε παραπάνω από 127 λεπτά.

Για να ξεπεραστούν αυτοί οι περιορισμοί οι επιστήμονες ανέπτυξαν συσκευές ‘steampunk’ δηλαδή μηχανικές αναλογικές κατασκευές που λόγω απλότητας επιβιώνουν σε τέτποα περιβάλοντα
Ακριβώς γι' αυτό το λόγο, ο μηχανικός Τζόναθαν Σόντερ και η ομάδα του στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης (JPL) της NASA σχεδίασαν ένα -φουτουριστικό και ταυτόχρονα ρετρό- ρόβερ, με την ονομασία «Automaton Rover for Extreme Environments» (AREE) ή «Αυτόματο Ρόβερ για Ακραία Περιβάλλοντα».

Το ρόβερ δεν χρειάζεται καθόλου τα ευάλωτα ηλεκτρονικά, αλλά χρησιμοποιεί μόνο ενισχυμένα μηχανικά συστήματα από ανθεκτικά μεταλλικά κράματα.

Το ρόβερ διαθέτει ένα όχι ηλεκτρονικό αλλά πλήρως μηχανικό υπολογιστή-ρολόι, που θυμίζει εκείνον των Αντικυθήρων που προέβλεπε αστρονομικά συμβάντα προ 2.300 ετών.

Περιλαμβάνει επίσης ένα είδος φωνογράφου, που θα καταγράφει στοιχεία.

Τα στοιχεία αυτά θα υψώνονται στην ατμόσφαιρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσω ενός μπαλονιού γεμάτου με αέριο και θα καταλήγουν σε ένα drone-αναμεταδότη που θα βρίσκεται δεκάδες χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια και θα κινείται με ηλιακή ενέργεια.

Το drone, με τη σειρά του, θα μεταδίδει τα στοιχεία σε δορυφόρο που θα κινείται σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη και από εκεί θα στέλνονται τελικά στη Γη.

Το ρόβερ, το οποίο θα συλλέγει κλιματικά, σεισμικά και γεωλογικά δεδομένα, θα κινείται με ένα σύστημα ποδιών που θα τροφοδοτούνται μόνο με αιολική ενέργεια από τους ανέμους, η οποία θα συλλέγεται από μια τουρμπίνα στην κορυφή του. Στόχος είναι η διαστημοσυσκευή να επιβιώσει πάνω στην Αφροδίτη για εβδομάδες ή και μήνες.

Το ρόβερ είχε αρχικά προταθεί πέρυσι και πρόσφατα έλαβε επιχορήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος της NASA για τη στήριξη καινοτόμων διαστημικών ιδεών (Innovative Advanced Concepts Program).

Θα είναι η πρώτη φορά που η αρχαία τεχνολογία θα εφαρμοστεί στο διάστημα και ίσως ανοίξουν κι άλλα πεδία για πλήρη εφαρμογή της και επαναφορά της τερχνολογίας ατμού «steampunk» στην σύγχρονη ζωή.

Μια τεχνολογία που έχει το πλεονέκτημα να επισκευάζεται εύκολα και οικονομικά και από άτομα που δεν είναι απαραίτητα ειδικοί.

NASA has teamed up with the Russian space program to study ‘Earth’s evil twin.’ In the proposed Venera-D mission, scientists plan to send a Russian space probe to orbit Venus for up to three years, along with a lander that will operate for a few hours on the harsh surface

Some environments, such as Venus (pictured), are too hostile even for machines, whose sensitive electronic systems cannot withstand the extreme heat, high pressure, and clouds of sulfuric acid

The Automaton Rover for Extreme Environments (AREE) pulls inspiration from the ancient Greek Antikythera automaton – a mechanical computer built 2,300 years ago that accurately predicted past and future astronomical events

It would walk on Jansen mechanism legs, guided by a mechanical computer and logic system that’s programmed for its mission. This would allow it to collect basic data on the conditions at Venus’ surface, including wind speed, temperature, and seismic events

To work around these limitations, scientists are developing a device where ‘steampunk science fiction meets spacecraft technology,’ tapping into the design of a 2,000-year-old mechanical computer.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.