O Ρώσος μεγιστάνας Ριμπολόβλεφ «ξεπουλάει» έργα τέχνης

Η συλλογή του διαθέτει έργα τεράστιας καλλιτεχνικής εμβέλειας του 19ου και του 20ου αιώνα. 
Ο Ριμπολόβλεφ -που η περιουσία του υπολογίζεται να είναι κοντά στα $9.8 δισεκατομμύρια σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index...

- επένδυσε συνολικά ένα ποσό που άγγιξε τα 2 δισεκατομμύρια για την αγορά 38 έργων τέχνης, των οποίων οι δημιουργοί είναι καλλιτέχνες παγκόσμιου αναστήματος όπως ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Πάμπλο Πικάσο και ο Κλοντ Μονέ. 

Την περασμένη βδομάδα ο εν λόγω επιχειρηματίας έχασε ένα ποσό που ξεπερνά τα $100 εκατομμύρια, πουλώντας μονάχα τρία έργα τέχνης. Για παράδειγμα, το γλυπτό «Η Αιώνια Άνοιξη» του Auguste Rodin πωλήθηκε στον οίκο δημοπρασίας Christies του Λονδίνου για ένα ποσό κοντά στα 20.4 εκατομμύρια ενώ είχε αγοραστεί σε ύψος 48.1 εκατομμυρίων. 


Μάλιστα o Ρώσος συλλέκτης αναμένεται να θέσει σε δημοπρασία ακόμη πέντε έργα τέχνης την επόμενη βδομάδα. 




Η απόφαση του Ριμπολόβλεφ να ξεφορτωθεί τόσα έργα τέχνης έχει αφήσει άφωνους πολλούς από τους ειδικούς. Τα έργα αυτά τα απέκτησε την περασμένη δεκαετία με την βοήθεια ενός Ελβετού εμπόρου τέχνης με όνομα Yves Bouvier. Μάλιστα δύο χρόνια νωρίτερα ο Ρώσος επιχειρηματίας μήνυσε τον εν λόγω έμπορο καθώς υποστήριξε ότι τον συμβούλευσε να αγοράσει έργα σε υπερβολικά υψηλές τιμές που συνολικά τον επιβάρυναν με 1 δισεκατομμύριο δολάρια. 

Ο δικηγόρος του Bouvier, Ron Soffer, πριν από ένα μήνα επεσήμανε το εξής σχετικά με μια παρόμοια υπόθεση: «Όπως σημείωσε το ανώτατο δικαστήριο της Σιγκαπούρης, οι αγοραστές «αγόρασαν ακριβώς τα αριστουργήματα που επιθυμούσαν και οι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν στις τιμές που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές». 

Από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του Ριμπολόβλεφ αρνείται να κάνει δηλώσεις. 

Πηγή: iefimerida.gr