Κυριακή, 26 Μαρτίου 2017

Σαββίδης: «Ο ΠΑΟΚ θέλει παίκτες με… κάκαλα, σύντομα απόφαση για το γηπεδικό»

Για όλα τα θέματα που απασχολούν τον ΠΑΟΚ, ακόμα για τα δεδομένα που υπάρχουν για το γηπεδικό ζήτημα, μίλησε ο Ιβάν Σαββίδης σε ομιλία του στους οπαδούς του ΠΑΟΚ στη Νέα Υόρκη. 

Ο πρόεδρος του «Δικεφάλου» αναφέρθηκε επίσης στις εκλογές της ΕΠΟ, αλλά και για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο.... 

Αναλυτικά όσα είπε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ: 

Για τους παίκτες του ΠΑΟΚ που θέλει:
 

"Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πρέπει να είναι δυνατοί και να έχουν κάκαλα. Αυτό όμως μπορεί μερικές φορές να μας οδηγεί και σε λάθος κινήσεις. Ο Πέλκας μπορεί να μας χάρισε μία σημαντική, αλλά χάσαμε και έναν παίκτη για τα επόμενα παιχνίδια". 

Για το θέμα του νέου γηπέδου: 

"Είμαστε σε σύσκεψη μέσα στην ομάδα, αλλά και με την πολιτεία. Για μένα το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι πιο σημαντικό από ένα πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ θέλει ένα σύγχρονο γήπεδο και αυτό θα κάνουμε. Δεν ξέρω πιο είναι καλύτερο, αν είναι να κατασκευάσουμε ένα νέο γήπεδο ή να ανακατασκευάσουμε την Τούμπα. 

Θα κάνουμε μια έρευνα μέσα στους φιλάθλους. Θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε την καρδιά του ΠΑΟΚ σε άλλο μέρος; Αυτό με ανησυχεί και δεν θέλω να πάρω μία τέτοια απόφαση. Πλήρης ανακαίνιση της Τούμπας είναι η θέση μου. Αλλά αν οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ θέλουν καινούργιο μέρος, η πλειοψηφία δηλαδή, τότε θα κινηθούμε εκεί. Ο πρωθυπουργός λέει πως αν πάρεις την απόφαση να φύγεις θα σας παράσχουμε έκταση. Αν ασχοληθείς με την ανακαίνιση είμαστε μισό βήμα πριν από την λήψη της απόφασης. Τα χρήματα δεν είναι το πρόβλημα. 

Είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτό το θέμα του γηπέδου, γιατί η ενέργεια που υπάρχει εκεί δεν την συναντάς αλλού. Εγώ σαν Ιβάν Σαββίδης μπορώ να πάρω την απόφαση για την πλήρη ανακαίνιση της Τούμπας (πλήρες πάρκινγκ και χώροι). Εκατοντάδες καφετέριες που βρίσκονται γύρω από την Τούμπα δουλεύουν και ταΐζουν τις οικογένειες τους, είναι δύσκολο να ληφθεί απόφαση σε μια τέτοια κατάσταση και να είναι σωστή. Αλλά νομίζω πως σύντομα θα ακούσετε την απόφαση. Θέλω να ξέρετε πως η δύναμη μου και η αδυναμία μου είναι η ειλικρίνεια μου, μιλάω όπως σκέφτομαι και πιστεύω." 

Για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου: 

"Υπάρχουν φόρμουλες που ακολουθώ στη ζωή μου και μια από αυτές σε οποιαδήποτε διαδικασία είναι να κερδίζω. Πρέπει να πω σε όλους ένα μεγάλο ευχαριστώ, όταν εγώ είπα πως δεν θα πάμε στον επαναληπτικό και ο καιρός έδειξε πως η οικογένεια του ΠΑΟΚ στήριξε την ιδέα. Το πιο σημαντικό είναι πως αισθάνθηκα μια υποστήριξη, έκανα μια σειρά συναντήσεων με βετεράνους, φιλάθλους, στελέχη του ΠΑΟΚ πολλοί μου είπαν πως η τιμωρία θα είναι σκληρή, από αφαίρεση βαθμών, και ότι ίσως πρέπει να κατεβούμε. Εγώ τότε τους ευχαρίστησα και τους είπα πως μπορώ να κάνω αυτό που θέλετε, αλλά τότε θα πρέπει να φύγω από τον ΠΑΟΚ, ή δεν θα είμαι αυτός που θέλετε στον ΠΑΟΚ. Η δική μου απόφαση υποστηρίχτηκε όχι με καταπίεση αλλά φυσικά. Δεν χάνουμε ούτε μια ημέρα, στην διάρκεια των δυο ετών, και δουλεύουμε για την προετοιμασία των εκλογών στην ΕΠΟ." 

"Εμείς πάμε με τον Γραμμένο. Ας υποθέσουμε ότι τελειώνουμε τις εκλογές σε δύο μήνες, κερδίζει ο Γραμμένος, εγώ θα πρέπει να δείξω σε όλους πως ο Γραμμένος θα πετύχει. Θα προσπαθήσουν άνθρωποι να δείξουν ότι δεν θα πετύχει. Σήμερα αν γίνουν εκλογές, αδιαμφισβήτητα θα κερδίσει ο Γραμμένος. Σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να δουλεύουν επαγγελματίες. 

Αν δεν δουλεύουν επαγγελματίες εγώ θα ντρέπομαι και θα λέω ότι δεν δουλεύει κανένας. Αυτή την στιγμή οι περισσότεροι δουλεύουν σωστά. Θα υπάρχουν και λάθη και άνθρωποι του παρελθόντος, αλλά και αυτά θα σταματήσουν με τον καιρό. Εμείς φέτος προσπαθήσαμε να μην ασχολούμαστε με τους διαιτητές. Δεν μπορεί σε έναν αγώνα με 30.000 κόσμο πρωταγωνιστής να είναι ο διαιτητής. Αλλά αυτό είναι το αθηναϊκό ποδόσφαιρο. Δεν το έχω κρύψει, αλλά δεν μου αρέσει το αθηναϊκό ποδόσφαιρο. Αυτό είχα πει και πέρσι. Υπάρχει ποδόσφαιρο και στην Κρήτη και στην Μακεδονία και στη Ρόδο. 

Εμείς θα είμαστε δίπλα στην ΕΠΟ. Σε ότι χρειαστεί στην επόμενη μέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου, να επιλέγονται σωστά οι διαιτητές με βάση προγράμματα ευρωπαϊκά, ποδόσφαιρο με υποδομές. Δεν υπάρχουν γήπεδα. Δεν θέλω να διαφημίσω τον Ολυμπιακό, αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο δύο καλά γήπεδα, η Τούμπα και το Καραϊσκάκη, ακόμη και το ΟΑΚΑ δεν είναι κατάλληλο. Όταν τους το λες το αρνούνται. Σε μερικά γήπεδα είτε στα Γιάννενα είτε στην Ξάνθη πιστεύεις ότι το γκαζόν έξω στο πάρκο είναι καλύτερο από αυτό στα γήπεδα. 

Σήμερα η Εθνική ομάδα έφερε 1-1 με το Βέλγιο. Ξέρετε γιατί; Γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο υπολογίζει μόνο στα ταλέντα, σε ποια όμως κατάσταση παίζουν ποδόσφαιρο οι ακαδημίες δεν είναι κατανοητό. Αν μπουν οι δικές μας ιδέες στα θεμέλια της νέας ΕΠΟ, το δικό μου φιλανθρωπικό ίδρυμα, θα χαρίσει στην ομοσπονδία περισσότερα απο 15 γήπεδα. 

Θέλω να ρωτήσω τους ιδιοκτήτες των ομάδων, τους συναδέρφους μου, γιατί δεν ξοδεύετε ούτε ευρώ για τις υποδομές σας; Δεν μπορώ να φέρνω εγώ ποδοσφαιριστές αξίας για να τραυματιστεί εδώ αμέσως, ακόμη και εμείς δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε τον Πρίγιοβιτς από τον να μην σπάσει την κλείδα του. Θέλω μια ΕΠΟ υψηλού επαγγελματικού επιπέδου, τότε θα ανυψώσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ξεχωριστές ομάδες θα πρέπει να ακολουθήσουν. 

Εαν χάσουμε το πρωτάθλημα για 3 βαθμούς δεν θα στεναχωρηθώ. Εμείς φέτος το πρωτάθλημα το χάσαμε μόνοι μας και αν χαθεί για τους 3 βαθμούς θα είμαστε περήφανοι επειδή είμαστε οι μόνοι που υποστηρίξαμε τη θέση μας." 

Για τη στήριξη στα άλλα αθλήματα:
 

"Μεγάλη αμαρτία να νομίζει κανείς πως δεν βοηθάω. Πρακτικά στηρίζω όλες τις κατευθύνσεις του ΑΣ ΠΑΟΚ, ο κ.Κατσαρής που ζει μέσα στη ζωή του Ερασιτέχνη με κατευθύνει σε όλες τις κινήσεις. Εμείς κάθε χρόνο πληρώνουμε πολύ μεγάλα ποσά για την ενοικίαση του γηπέδου. Ολες οι ομάδες μαζί, πληρώνουν λιγότερα απ΄ότι εμείς. Στηρίζουμε ενεργά και το μπάσκετ και το βόλεϊ και το χάντμπολ. Δεν σημαίνει ότι τους δώσαμε 50.000 και τέλος. Δίνουμε μεγάλα ποσά και για μεταγραφές και για τρύπες του παρελθόντος. Αυτό που κάνετε εσείς οι φίλαθλοι ορισμένες φορές, αφαιρείτε χρήματα από αλλού. Με τη Σάλκε ζήτησα προσοχή. 

Υπήρχε ένα πανό το οποίο το θεώρησαν ρατσιστικό. Αυτός που δεν ακούει, δεν ακούει. Εμείς όμως θα πληρώσουμε πρόστιμο 23.000 ευρώ. Δεν είναι μεγάλο αλλά παρ΄ όλα αυτά θα μπορούσαν αυτά τα λεφτά να πάνε σε άλλη υγιή κατεύθυνση. Οφείλω όμως να πω πως η Τούμπα σήμερα είναι διαφορετική. Σήμερα πληρώνω σε πρόστιμα πολύ λιγότερα. Θέλω κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι αφαιρούν χρήματα από την μεγάλη οικογένεια του ΠΑΟΚ. 

Η καρδιά του ΠΑΟΚ είναι το ποδόσφαιρο. Θα στηρίζουμε το μπάσκετ όσο μπορούμε. Για την ακρίβεια μπορώ αλλά για ποιοι λόγο θα πρέπει να τον πάρω πλήρως επ' ώμου; Τους έχω πει, δουλέψτε καλά και εμείς είμαστε εδώ. Εμένα με ενδιαφέρει οτιδήποτε σχετίζεται με τον ΠΑΟΚ, τα χρώματα μας. Και εγώ ζητάω από το Θεό να μπορώ να εκπληρώνω όλες μου αυτές τις επιθυμίες. Θα ρθει Κατσαρής σε δύο μήνες με πολλά αιτήματα και εμείς θα κάνουμε δεκτό το 95%. 

Το πιο σημαντικό να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορούν να λένε όχι στα δίκαια αιτήματα του ΠΑΟΚ. Όταν είπα ότι δεν θα κατεβούμε στον επαναληπτικό, ήξερα ότι το 99% των οπαδών μας είναι μαζί μου". 

Εάν ο ΠΑΟΚ θα επεκταθεί με ακαδημίες στις ΗΠΑ: 
"Ο ΠΑΟΚ επενδύει στις ακαδημίες περισσότερο από όλες τις ομάδες. Έχουμε στην Ελλάδα πάνω από 70 ακαδημίες. Ακούω κάθε φορά τις υποδείξεις των ανθρώπων των ακαδημιών. Δεν μου αρέσουν όλα από αυτά που ακούω. Θα γίνουν και εκεί αλλαγές. Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε τις καλύτερες ακαδημίες στην Ελλάδα, αλλά από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Θα έρθουν και άτομα είτε από το Βέλγιο είτε από την Ολλανδία που ξέρουν καλύτερα τη δουλειά και θα φέρουν και άλλες ιδέες για τις ακαδημίες. 

Ο ΠΑΟΚ έχει επεκταθεί μόνο στην Κύπρο. Για την Αμερική δεν ξέρω, αλλά εάν υπάρχει κάποιος από εδώ που μπορεί να αναλάβει το πρότζεκτ, τότε θα είμαι εδώ για να το στηρίξω. Είναι μια δυνατότητα να συνεργαστούμε, να ενωθούμε, να δουλέψουμε μαζί." 

Αν υπάρχει σκέψη ο ΠΑΟΚ να βρεθεί στην Αμερική για κάποιο παιχνίδι: 
"Το πρόβλημα είναι πως ξεκινάμε τόσο νωρίς τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και δεν παίρνουμε ανάσα. Δεν προλαβαίνουμε να ξεκουραστούμε. Σήμερα πιστεύω πως πρέπει σύντομα να κερδίσουμε το πρωτάθλημα στην Ελλάδα για να οργανώσουμε και εδώ τα φιλικά παιχνίδια, σας δίνω το λόγο μου. Εμείς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την Κίνα. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να έχει παντού παρουσία." 

Για το νέο προπονητικό κέντρο: 

"Κατά πάσα πιθανότατα δεν θα είναι εκεί το προπονητικό κέντρο, θα είναι σε άλλο σημείο. Θέλω να είναι το καλύτερο. Τη Μεσήμβρια θα την αφήσουμε στις ακαδημίες ή αλλού, θα βρούμε μια χρήση για εκεί. Υπάρχει μια έλλειψη άνεσης εκεί. Επενδύσαμε χρήματα και εξακολουθούμε να το κάνουμε. Η ποιότητα των εγκαταστάσεων εκεί μέσα είναι πολύ καλή. Χώροι γυμναστηρίων, πισίνα, χώροι αποκατάστασης. Αλλά έχουμε πρόβλημα με την τοποθεσία. Πιστεύω ότι στη Θέρμη η κατάσταση είναι καλύτερη. Η θερμοκρασία είναι ιδανική και το προπονητικό κέντρο θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να γίνεται και ένα μέρος της προετοιμασίας, αλλά και κάποια φιλικά παιχνίδια. Ίσως να ήταν καλύτερη λύση να γίνει και το γήπεδο εκεί δίπλα." 

Για το ότι ο ΠΑΟΚ πορεύεται 90 χρόνια μόνος του και πόσο ψηλά θέλει να δει τον ΠΑΟΚ να φτάνει: 
"Ο δικός μας στόχος είναι να μην μπούμε σε ένα στάδιο που όλοι θα είναι εναντίον μας. Εμείς σαν ΠΑΟΚ θα πρέπει να γίνουμε εγγυητές για ένα καθαρό και διάφανο ποδόσφαιρο. Αυτό είναι το στάτους του συλλόγου. Σήμερα δεν υπάρχει κάποια ένωση που να μην στηρίζετε στις θέσεις και στις ιδέες του ΠΑΟΚ. Σήμερα όλοι κατάλαβαν ότι αυτό που ανακοινώνει ο ΠΑΟΚ είναι η πραγματικότητα. Σήμερα είναι άρρωστη όλη η Ελλάδα. Υπάρχουν πλοκάμια που προσπαθούν να πιέσουν τον ΠΑΟΚ. Πολλές ομάδες όταν παίζουν με τον ΠΑΟΚ, δεν έχουν στόχο να παίξουν ποδόσφαιρο, αλλά να τραυματίσουν όλο και περισσότερους παίκτες μας. Αν υπάρχει εκτός από μας ένας ακόμη σύλλογος που επενδύει χρήματα στο ποδόσφαιρο, εμείς το κάνουμε με δικά μας χρήματα, οι άλλοι με χρήματα από το ποδόσφαιρο. 

Εμείς σαν σύλλογος είμαστε πολύ μεγάλος, αλλά οι επιτυχίες μας δεν είναι αντίστοιχες. Πρέπει να το ισορροπήσουμε αυτό. Χάσαμε βαθμούς από Ηρακλή, Βέροια, Γιάννενα. Είμαστε μια οργανωμένη ομάδα αλλά θα πρέπει να διορθώσουμε τον χαρακτήρα μέσα μας. Πρέπει να είναι στον χαρακτήρα μας για 30 ντέρμπι στο πρωτάθλημα. Έχουμε ακόμη δρόμο για να μεγαλώσουμε πως αυτήν την κατεύθυνση, το έχω πει πολλές φορές. Θέλω να μπούμε στις 20 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης." 

Εάν εσείς ξέρετε κάτι παραπάνω από εμάς, από αυτά που γίνονται μέσα στην ομάδα: 
"Εδώ μέσα είναι και ο Σαλπιγγίδης που ξέρει πολλά περισσότερα από εμένα. Μου είναι ευχάριστο που βλέπω τον Σαλπιγγίδη εδώ και πάντα έλεγα ότι τον εκτιμώ. Ο γιος μου λέει πάντα να ανεβαίνεις στον Λευκό Πύργο, να έχεις στόχο. Εγώ του λέω να έχεις καθαρό μυαλό, ανεβαίνοντας. Το βασικό θέμα είναι η Τούμπα και το προπονητικό κέντρο. Αυτά είναι χρήσιμα και σημαντικά.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.