Η νίκη Λεπέν πέντε φορές πιο επικίνδυνη από την Ελλάδα

Το σοκ που θα προκαλέσει η νίκη της Μαρίν Λεπέν στην ΕΕ θα είναι πενταπλάσιο από αυτό που προκάλεσε στην Ευρωζώνη η ελληνική κρίση, προειδοποιεί η UBS.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του ελβετικού κολοσσού, η ανάληψη της προεδρίας της Γαλλίας από την ακροδεξιά υποψήφια εμπεριέχει τεράστιο πολιτικό κίνδυνο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης...


Η ρητορική της ηγέτιδας του Εθνικού Μετώπου ενάντια στη μετανάστευση, το ελεύθερο εμπόριο και το ευρώ δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης –της οποίας η Γαλλία αποτελεί θεμέλιο λίθο και κρίσιμο εταίρο στην προσπάθεια βαθύτερης ενοποίησης.

«Η συστημική σπουδαιότητα της Γαλλίας για το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι τόσο μεγάλη, που τα περιθώρια να περιοριστούν οι επιπτώσεις μετά από ένα τέτοιο γεγονός είναι σαφώς πολύ μικρότερα από την περίπτωση της Ελλάδας», σχολιάζουν οι αναλυτές.

Όπως εξηγούν, μια νίκη της Λεπέν θα εκτοξεύσει τα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων στα επίπεδα όπου είχαν εκτιναχθεί όταν η Ισπανία και η Ιταλία βρίσκονταν στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης το 2012.

Συγκεκριμένα, προβλέπουν ράλι των spreads κατά 5 ποσοστιαίων μονάδων ή 500 μονάδων βάση εάν η Λεπέν αναδειχθεί στη νικήτρια των φετινών εκλογών. Η αντίστοιχη άνοδος των spreads όταν η Αθήνα βρισκόταν στα πρόθυρα του Grexit το 2010 ήταν 1 ποσοστιαία μονάδα ή 100 μονάδες βάσης.

«Είναι λογικό οι κίνδυνοι για τη συνοχή της Ευρωζώνης που προέρχονται από τον πυρήνα να έχουν πολλαπλάσιο αντίκτυπο σε σύγκριση με τους κινδύνους στην περιφέρεια», σχολιάζουν οι αναλυτές της UBS, σύμφωνα με το CNBC.

Με βάση τις εκτιμήσεις της JP Morgan, πάντως, η πιθανότητα να είναι η Μαρίν Λεπέν η επόμενη ένοικος των Ηλύσιων Πεδίων είναι 40% -ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο που δεν περνά απαρατήρητο από τις αγορές.