Οι ... «Αλβανικές Άλπεις» προορισμός των Ευρωπαίων

Μια πινακίδα κοντά στα 60 χιλιόμετρα από την πόλη Σκόδρα, κεντρική πόλη στα βόρεια της Αλβανίας αναγράφει «Καλωσήρθατε στις Άλπεις».
Πλήθος πρακτορείων και συλλόγων στην Ευρώπη δίνουν αυτό τον προορισμό για ανάβαση και περπάτημα και διαφημίζουν την γειτονική μας Αλβανία...
Υπόσχονται, μάλιστα, ότι το τοπίο είναι μοναδικό και παρθένο, αφού λίγοι είναι ακόμη οι τουρίστες που φθάνουν ως εδώ, ενώ οι υποδομές λείπουν, η φτώχεια είναι διάχυτη παντού και ο καιρός δείχνει να έχει σταματήσει μερικές δεκαετίες πριν.

Δεν είναι ακριβώς οι Αλπεις που γνωρίζουμε: το ύψος φτάνει τα 1.500 μέτρα ενώ το υψηλότερο σημείο φτάνει τα 2.700 μέτρα. Οι αλβανικές Αλπεις ανήκουν στις διναρικές Αλπεις, είναι προέκταση των Αλπεων της κεντρικής Ευρώπης, αλλά ανήκουν ουσιαστικά σε μια άλλη οροσειρά, αυτή των Βαλκανίων.

Οι κάτοικοι εδώ είναι σκληροτράχηλοι, υποτίθεται ότι αντιστάθηκαν στον Οθωμανό κατακτητή αλλά και στην κομμουνιστική λαίλαπα που κράτησε τη χώρα στο παρελθόν.
«Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι τουρίστες έρχονται να ανακαλύψουν την περιοχή και δεν υπάρχουν ξενοδοχεία» δηλώνουν οι ντόπιοι. Κτηνοτρόφοι και γεωργοί, οι κάτοικοι είναι φτωχοί και δεμένοι στην παράδοση του παρελθόντος.

Το τοπίο είναι γεμάτο καταφύγια που καταρρέουν. «Πρόκειται για καταφύγια που έχτισε παντού ο πρώην δικτάτορας Ενβέρ Χότζα, ο οποίος ήθελε να προστατευθεί από ενδεχόμενη γιουγκοσλαβική επίθεση», αναφέρει οδηγός ανάβασης στους New York Times.
Οι ντόπιοι παρακολουθούν τα παράξενα καραβάνια των ορειβατών που σκαρφαλώνουν στα αφιλόξενα βράχια και δείχνουν πρόθυμοι να κεράσουν ένα καφέ, ένα ρακί και λίγο τυρί κατσίκας.