Ποιες είναι οι ομάδες που σπάνε τα ακυρωτικά μηχανήματα στα ΜΜΜ

Τα προφίλ των ομάδων που προχωρούν σε καταστροφές σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προσπαθεί να σκιαγραφήσει η ΕΛ.ΑΣ. 

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στον "ΕΤ" ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όλοι οι δράστες δεν έχουν το ίδιο κίνητρο. Μία ομάδα αποτελείται από άτομα που ιδεολογικά τάσσονται υπέρ των ελεύθερων....
μετακινήσεων και κατά του ηλεκτρονικού εισιτηρίου περνώντας ένα βήμα παρακάτω προκαλώντας βανδαλισμούς. Στο πλαίσιο αυτό ερευνάται το κατά πόσο οι δράστες μπορεί να έχουν εκ των έσω πληροφόρηση (για παράδειγμα για το που τοποθετούνται νέου τύπου ακυρωτικά μηχανήματα) από υπαλλήλους οργανισμών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την ίδια ιδεολογία.

Μία δεύτερη ομάδα που μπαίνει στο μικροσκόπιο είναι αυτή που μπορεί να σχετίζεται με ιδιωτικά συμφέροντα. Δηλαδή, με τυχόν κυκλώματα πλαστών εισιτηρίων που θίγονται από το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την κατάργηση των τυπωμένων εισιτηρίων. Στο πρόσφατο παρελθόν η Αστυνομία είχε αποκαλύψει οργάνωση που τύπωνε μαζικά πλαστά εισιτήρια που θα μπορούσαν να αποφέρουν τεράστια κέρδη. Αυτό που ερευνάται είναι το ποιοι θα μπορούσαν να δώσουν εντολές για επιθέσεις σε επαγγελματίες «μπαχαλάκηδες».

Αστυνομικές πηγές σημειώνουν με νόημα ότι ο τρόπος δράσης των δραστών φαίνεται σε πολλές περιπτώσεις «επαγγελματικός». Καταστρέφουν τις οθόνες των ακυρωτικών μηχανημάτων με την ακίδα επαναφορτιζόμενου κατσαβιδιού. Η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών έχει τη δυνατότητα να ταυτοποιήσει τον τύπο του κατσαβιδιού και να εκδώσει πόρισμα με το ποιες επιθέσεις έγιναν με το κάθε εργαλείο. Αυτό που δυσκολεύει την προανάκριση, ωστόσο, είναι ότι τα καταστραμμένα ακυρωτικά μηχανήματα στέλνονται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα για επισκευή με αποτέλεσμα να μη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πειστήρια. Διαπιστώνεται, πάντως, ότι μετά τις τρεις συλλήψεις της ΕΛ.ΑΣ. στις 22 Μαρτίου 2017 στο Περιστέρι έχουν σταματήσει οι επιθέσεις σε οδικές συγκοινωνίες. Αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι δράστες αφενός έχουν αντιληφθεί την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και αφετέρου τους κινδύνους που μπορούν να επιφέρουν πιθανές συλλήψεις.

Πηγή: thetoc.gr