Κλιμακώνεται η πολιτική κρίση στη Βόρεια Ιρλανδία

Χωρίς προοπτική συμφωνίας λήγει σήμερα το απόγευμα – 16:00 τοπική ώρα – η διορία που έχουν για το σχηματισμό κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία οι αντίπαλες παρατάξεις. 

Σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία, ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας της κεντρικής κυβέρνησης του Λονδίνου, Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ...
, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα προκηρύξει νέες εκλογές ή αν για πρώτη φορά από το Μάιο του 2007 θα αναστείλει τη λειτουργία της αποκεντρωμένης εθνοσυνέλευσης, με τη Βόρεια Ιρλανδία να επιστρέφει υπό την άμεση διοίκηση του Λονδίνου.

Η πολιτική κρίση ξέσπασε τον Ιανουάριο με την παραίτηση του αναπληρωτή πρώτου υπουργού της τοπικής εκτελεστικής εξουσίας, του Μάρτιν ΜακΓκίνες του ρεπουμπλικανικού κόμματος Σιν Φέιν.

Η παραίτηση του 66χρονου πολιτικού, ο οποίος πέθανε προ ημερών λόγω σπάνιας καρδιολογικής πάθησης, είχε ως αφορμή την καταγγελλόμενη κακοδιαχείριση ενός προγράμματος προώθησης πράσινης ενέργειας από την μέχρι τον Ιανουάριο Πρώτη Υπουργό Αρλίν Φόστερ, του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP).

Ωστόσο, τα αίτια της αντιπαράθεσης είναι πιο βαθιά και άπτονται της γενικότερης πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης που επί σειρά δεκαετιών δίχαζε τη Βόρεια Ιρλανδία.

Το Σιν Φέιν, πάλαι ποτέ πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IPA), καταγγέλλει ότι δεν τηρήθηκαν συμφωνίες σχετικά με τη διαχείριση της κληρονομιάς των βίαιων «Ταραχών» των περασμένων δεκαετιών και τη χρήση της ιρλανδικής γαελικής γλώσσας.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο μετά από την ψήφο υπέρ του Brexit, με το οποίο διαφώνησε η πλειοψηφία των Βορειοϊρλανδών, σε ποσοστό 56% έναντι 44%. Η ψήφος για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. ανανέωσε το αίτημα μερίδας των ρεπουμπλικανών για δημοψήφισμα με θέμα την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Όπως ορίζει η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998, η εξουσία στη Βόρεια Ιρλανδία ασκείται από το αποκεντρωμένο κοινοβούλιο του Στόρμοντ και με διαμοιρασμό της εκτελεστικής εξουσίας μεταξύ των κομμάτων των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, των ενωτικών (κατά κανόνα προτεστάντες που επιθυμούν την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο) και των ρεπουμπλικανών-εθνικιστών (καθολικοί που θέλουν αποχώρηση από το στέμμα και ένωση με την Ιρλανδία).

Οι πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι ο κ. Μπρόκενσαϊρ θα προσπαθήσει να καθυστερήσει τη λήψη αποφάσεων ώστε να αξιοποιηθεί η περίοδος των διακοπών του Πάσχα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Πηγή: skai.gr