Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Ελληνικός Χρυσός Α.Ε: Θα επιστρέψει 15,3 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Την επιστροφή 15,34 εκατομμυρίων ευρώ από την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε, ολοκληρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που κρατούσε από το 2011.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ειδήσεις», σύμφωνα με την απόφαση της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης....
, το ποσό αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση από την ελληνική κυβέρνηση προς την εταιρεία, η οποία είχε στόχο την εξόρυξη χρυσού από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

Η δοσοληψία της Ελληνικός Χρυσός με το Δημόσιο, που κρίθηκε παράνομη από το Ευρωδικαστήριο, έγινε το 2003. Εκείνη τη χρονιά, το Δημόσιο αγόρασε τα μεταλλεία της Κασσάνδρας Χαλκιδικής από την προηγούμενη ιδιοκτήτρια εταιρεία TVX Hellas, έναντι 11 εκατ. ευρώ. Ακολούθως, το Δημόσιο πούλησε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας με το ίδιο ποσό στη -νεοσύστατη τότε- Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Με τους τόκους, το ποσό των 11 εκατομμυρίων ευρώ φτάνει πλέον τα 15,34 εκατ. ευρώ. Το 2011 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει αρχική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο τρόπος χορήγησης του εν λόγω ποσού, αποτελεί παράνομη κρατική επιχορήγηση. Η Ελληνικός Χρυσός αλλά και η ελληνική κυβέρνηση είχαν προσφύγει από κοινού κατά της απόφασης.

Πηγή: «Ειδήσεις»
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.