WSJ: Οι τρεις επιλογές του Αλ.Τσίπρα καθώς ανεβαίνει το θερμόμετρο στις διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει τις επιλογές του, καθώς ανεβαίνει το θερμόμετρο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους διεθνείς πιστωτές της την ώρα που πλησιάζουν κρίσιμες εκλογικές μάχες στην Ευρώπη

Όπως αναφέρει ιστοσελίδα η Αθήνα έχει βρεθεί μεταξύ των απαιτήσεων του ΔΝΤ....
για περισσότερη λιτότητα και της άρνησης της Γερμανίας να διαπραγματευτεί μια μεγάλη ελάφρυνση χρέους. Εν μέσω μάχης των δύο πλευρών, ο πρωθυπουργός έχει τρεις επιλογές, υποστηρίζει η εφημερίδα.


Να κάνει μεγάλες παραχωρήσεις

Ο Τσίπρας αποδέχεται τα επιπρόσθετα σκληρά μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Αυτό δεν θα άφηνε καθόλου περιθώριο στη Γερμανία για ελιγμούς στις διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Θα γινόταν μια πιο λεπτομερής περιγραφή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους μετά το 2018, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να περιλάβει η ΕΚΤ την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Η αβεβαιότητα θα εξαλειφόταν και θα δινόταν στην οικονομία η ευκαιρία να επιταχυνθεί, πράγμα που θα μπορούσε να αντισταθμίσει εν μέρει την υποχώρηση της δημοτικότητας της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει έντονα αυτή την επιλογή, με την διαπραγματευτική ομάδα να καταστρώνει ένα είδος συμβιβασμού που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Επιπλέον, μια γρήγορη λύση θα ήταν καλή έκβαση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, καθώς η ήπειρος σύντομα θα εστιάζει στον επικείμενο γύρο εκλογικών αναμετρήσεων.

Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός ρισκάρει να υποχωρήσει πρώτα στις απαιτήσεις των πιστωτών και έπειτα να πείσει το κουρασμένο κοινοβούλιο να ακολουθήσει, χωρίς ξεκάθαρα ανταλλάγματα. Επίσης, μια γρήγορη λύση προϋποθέτει πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στην ελληνική διάσωση θα συντονιστούν αρμονικά και θα φέρουν αποτέλεσμα μέσα σε λίγες εβδομάδες, αναφέρει το Εuro2day.

Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ μέχρι τώρα.

Να αντισταθεί και να κωλυσιεργήσει

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να αρνηθεί να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των πιστωτών και να συνεχίζει να ζητά πιο χαλαρές πολιτικές με τη βοήθεια του συνήθως πιο ήπιου εταίρου, της Κομισιόν. Σε αυτή την περίπτωση οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να τραβήξουν μέχρι και το καλοκαίρι, όταν λήγουν μεγάλα χρέη.

Μέχρι στιγμής, οι μεγάλες αποφάσεις στην μακρόχρονη κρίση της Ελλάδας έχουν παρθεί μόνο όταν η χώρα έχει βρεθεί στα πρόθυρα της πτώχευσης, τονίζει η WSJ. Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα μείνει με τις ίδιες επιλογές. Η χρονική στιγμή θα είναι ακόμη χειρότερη λόγω των ευρωπαϊκών εκλογών, εν μέσω των οποίων η Ευρώπη δεν θα θέλει να προχωρήσει σε κανενός είδους παραχωρήσεις.

Επιπλέον, η ευρωπαϊκή ηγεσία μπορεί να είναι διαφορετική μετά τις εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία και η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με λιγότερο φιλικές κυβερνήσεις.

Να πάει σε εκλογές

Ο Τσίπρας μπορεί να μπει στον πειρασμό να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές. Αυτή η επιλογή, η οποία σίγουρα θα κάνει το ΣΥΡΙΖΑ αντιπολίτευση κατά της λιτότητας, έχει εξετασθεί και είναι προς το παρόν η λιγότερο προτιμώμενη επιλογή της κυβέρνησης, γράφει η εφημερίδα.

Μια νέα κυβέρνηση υπό τη συντηρητική ΝΔ θα ερχόταν αντιμέτωπη με τις ίδιες επιλογές και επίσης θα έπρεπε να προχωρήσει σε επώδυνο συμβιβασμό και γρήγορα.