Δικαστής του Koriopolis: «Έρχεστε εδώ και δεν λέτε τίποτα»

Συνεχίστηκε την σήμερα (Τετάρτη 8/2) στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων της περιόδου 2008-2011. 

Η σημαντικότερη κατάθεση μάρτυρα ήταν εκείνη του δημοσιογράφου Κυριάκου Θωμαΐδη ο οποίος...
κλήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις του προεδρείου αλλά και των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Με την έναρξη της διαδικασίας ο συνήγορος υπεράσπισης του Αχιλλέα Μπέου, ενός εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης, κατέθεσε τις διευθύνσεις 40 ποδοσφαιριστών -εν ενεργεία και μη- από τους οποίους κάποιοι έχουν υπάρξει ποδοσφαιριστές της ομάδας του Ολυμπιακού Βόλου και κάποιοι αντίπαλοι της ομάδας την περίοδο κατά την οποία φέρεται να τελέστηκαν τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται ο κ. Μπέος. Η κατάθεση αυτή έγινε με το αίτημα στο δικαστήριο να κλητεύσει όσους από αυτούς κρίνει ώστε να καταθέσουν.

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος Κυριάκος Θωμαΐδης τόνισε στην κατάθεση του την αδυναμία του δικαστηρίου λέγοντας: «Τα ματς στήνονται μόνο από όσους πατάνε στο χορτάρι, άντε και από τους προπονητές. Υπάρχει η δυνατότητα οι παράγοντες να δώσουν την εντολή αλλά όχι να την εκτελέσουν».

Ο Κυριάκος Θωμαΐδης ρωτήθηκε αν γνωρίζει τους κατηγορουμένους, απαντώντας σχετικά, ενώ στάθηκε και στην στάση της ΕΠΟ που δεν δημοσιοποιούσε τις εκθέσεις της UEFA για τα ύποπτα παιχνίδια:

«Γνωρίζω αρκετούς από τους κατηγορούμενους λόγω της ενασχόλησης μου με τη δημοσιογραφία αλλά όχι προσωπικά. Είχαμε κάνει μια έρευνα για τους φακέλους της UEFA. Μας είχε κάνει εντύπωση ότι δεν υπήρχε από την ΕΠΟ δημοσιοποίηση των φακέλων με τις εκθέσεις της UEFA για ύποπτα παιχνίδια. Στην Ελλάδα μέχρι το 2010 δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Μάλιστα δεν τους παρέδιδε ούτε στα πειθαρχικά της όργανα ούτε στην ελληνική δικαιοσύνη. Η δημοσιοποίηση τους κίνησε την ελληνική δικαιοσύνη και οι φάκελοι ήταν το μόνο στοιχείο που υπήρχε. Αυτό συνέβαινε εξαιτίας της σχέσης της ΕΠΟ με τους παράγοντες των ομάδων που αναφέρονταν σε αυτούς τους φακέλους και οι οποίοι δεν ήθελαν να γίνει γνωστό ότι κάποια παιχνίδια θεωρούνταν ύποπτα».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος τόνισε τη χρησιμότητα των φακέλων αναφερόμενος στο πρόσφατο δεδικασμένο του CAS με το οποίο η αλβανική Σκεντερμπέου τιμωρήθηκε με αποκλεισμό.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο δημοσιογράφος ρωτήθηκε για τα CD τα οποία λείπουν από τη δικογραφία με τον ίδιο να καταθέτει ότι γνωρίζει ότι «από τα 84 λείπουν πέντε τα οποία έχουν εξαφανιστεί και απλά λείπουν».

Από την πλευρά της έδρας η μία εκ του προεδρείου αναφέρθηκε έντονα στο γεγονός ότι οι περισσότεροι μάρτυρες εμφανίζονται στο δικαστήριο χωρίς να γνωρίζουν τίποτα.

«Έρχεστε εδώ όλοι οι μάρτυρες και δεν λέτε απολύτως τίποτα. Τότε να μην καλούμε καθόλου μάρτυρες. Πείτε μας αν έχετε κάποιο στοιχείο ή αν γνωρίζετε κάτι για τους κατηγορούμενους. Μου κάνει εντύπωση που σε αυτή την υπόθεση κανείς δεν γνωρίζει τίποτα».

Η δίκη πλέον θα συνεχιστεί στις 15 και 16 Φεβρουαρίου με το δικαστήριο να έχει καλέσει σε κατάθεση μεταξύ άλλων τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ατρόμητος Γιώργο Σπανό, τον πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, τον πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΛ (η οποία υποβιβάστηκε τη σεζόν 2010-2011) αλλά και τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη.