Καταγγελία στρατηγού Οζέλ: «Ο Ερντογάν μου είπε ότι ο ISIS δεν θα κάνει ζημιά σε εμάς»

Ο Τούρκος βουλευτής του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) Ντουρσούν Τσιτσέκ (Dursun Çiçek), αποκάλυψε ότι όταν έγινε γνωστό ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) σκόπευε να καταλάβει το Τουρκικό Προξενείο στη Μοσούλη (2014), ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στον τότε αρχηγό του γενικού επιτελείου, στρατηγό Νετσντέτ Οζέλ (Necdet Özel)...
, που ανησυχούσε, ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν θα έκανε τέτοια ζημιά στην Τουρκία.

Όπως γράφει η εφημερίδα Hürriyet στη σαββατιάτικη έκδοσή της, όταν ο στρατηγός Οζέλ ανέφερε στον Ερντογάν την πιθανή κατάληψη του Προξενείου από τους τζιχαντιστές, ο Ερντογάν του απάντησε:

«Το Ισλαμικό Κράτος δεν θα κάνει τέτοια ζημιά σε εμάς. Ασχολήσου με άλλα θέματα».

Ο βουλευτής Τσιτσέκ, πρώην στρατιωτικός ο ίδιος, ισχυρίζεται ότι τη συζήτηση την πληροφορήθηκε από τον ίδιο τον στρατηγό Οζέλ σε μια συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η είδηση, όπως γράφει το Turkish Minute, αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα της Hürriyet, κάποιες ιστοσελίδες την αναπαρήγαγαν και στη συνέχεια η Hürriyet την κατέβασε.

Από τον σάλο που προκλήθηκε ο στρατηγός ε.α. Οζέλ διέψευσε τον βουλευτή με γραπτή του δήλωση. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ουδέποτε έκανε με τον Ερντογάν αυτή τη συζήτηση.

Υπενθυμίζουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε το Τουρκικό Προξενείο στη Μοσούλη στις 11 Ιουνίου 2014 και κράτησε ομήρους για 101 ημέρες 49 Τούρκους, τους οποίους και απελευθέρωσε τον Οκτώβριο του 2014.

Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, ο Ερντογάν πέτυχε την απελευθέρωση των Τούρκων διπλωματών με ανταλλάγματα. Δηλαδή, απελευθέρωσε τζιχαντιστές που κρατούνταν στην Τουρκία, επέτρεψε την είσοδο εθελοντών στη Συρία και ποιος ξέρει τι άλλο δεν έχει ακόμα βγει στο φως.

Πηγή: tribune.gr