Επισκευές στο σπίτι - Χρειάζομαι άδεια;;

Mια πολύ συχνή ερώτηση που πολύς κόσμος κάνει όταν θέλει να κάνει από μικρές έως μεγάλες επισκευές στο σπίτι του είναι αν χρειάζεται άδεια και τι είδους άδεια είναι αυτή.
Επειδή για πολύ κόσμο υπάρχει άγνοια πάνω στο συγκεκριμένο θέμα αποφασίσαμε στο καφενείο μας να δημοσιεύσουμε αυτό το άρθρο προκειμένου να παρέχουμε μια καλή ενημέρωση…







  1. Σχεδόν όλες οι επισκευές χρειάζονται άδεια
    Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία σχεδόν όλες οι επισκευές χρειάζονται κάποιου τύπου άδεια από την οικεία πολεοδομία (σήμερα οι πολεοδομίες έχουν μετονομαστεί σε Υπηρεσίες Δόμησης).

    Τέτοιες εργασίες είναι τα βαψίματα, η αλλαγή των υδραυλικών σωληνώσεων, η αντικατάσταση κουφωμάτων, η επισκευή ή αντικατάσταση στεγών, η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα και λοιπές εργασίες…

Φυσικά δε μιλάμε για πολύ μικρές εργασίες.


Ακόμα επιτρέπεται να καρφώσετε ένα καρφί στον τοίχο χωρίς άδεια!!!
  1. Πώς ξέρω τι άδεια χρειάζονται οι εργασίες που θέλω να κάνω;
    Θα πρέπει να επικοινωνήσετε είτε με κάποιο εξειδικευμένο μηχανικό είτε με την Υπηρεσία Δόμησης που ανήκει το ακίνητο. Συνήθως οι άδειες δόμησης που χρησιμοποιούνται για τις επισκευές ή αντικαταστάσεις είναι δύο τύπων:

    ι.) 48ώρη Ενημέρωση: Είναι ο πιο απλός τύπος άδειας και συνήθως εκδίδεται μέσα σε 1-2 εργάσιμες ημέρες αν φυσικά έχετε μαζέψει τα δικαιολογητικά. Δεν απαιτείται η υπογραφή μηχανικού εκτός από εξεζητημένες περιπτώσεις όπου χρειάζεται να περάσετε αρχιτεκτονικό συμβούλιο (Περίπτωση διατηρητέων κτισμάτων ή παραδοσιακών οικισμών).

    ιι.) Έγκριση Άδειας Μικρής Κλίμακας: Περιλαμβάνει πιο εκτεταμένες επισκευές όπως γκρεμίσματα εσωτερικών τοίχων, αντικατάσταση στέγης, επισκευές με τη χρήση ικριωμάτων (σκαλωσιές), κατασκευή ανελκυστήρα κλπ

    Για να καταλάβετε σας δίνουμε ένα παράδειγμα:

    Η αντικατάσταση της στέγης θέλει άδεια μικρής κλίμακας και η επισκευή της στέγης θέλει  48ώρη ενημέρωση.

Φυσικά δεν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τις άδειες σε ένα άρθρο, οπότε θα σας προτείνουμε να διαβάσετε δύο πολύ κατατοπιστικά άρθρα τα οποία περιλαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα δικαιολογητικά, με το κόστος έκδοσης των αδειών και άλλες χρήσιμες πληροφορίες:




  1. Tι συμβαίνει άμα παραλείψω να βγάλω άδεια;
    Κινδυνεύετε κυρίως σε περίπτωση καταγγελίας από κάποιον γείτονα. Η εκτέλεση εργασιών χωρίς την προβλεπόμενη άδεια έχει ποινικές κυρώσεις. Σε περίπτωση που σας πιάσουν να εκτελείτε εργασίες χωρίς την απαιτούμενη άδεια κινείται εναντίον σας αυτόφωρη διαδικασία.


Σε κάθε περίπτωση η έκδοση μια άδειας για τις προβλεπόμενες εργασίες σας προστατεύει από πολλές δυσάρεστες καταστάσεις…

anakainisi.biz