Ακιντζί: Να ακυρωθεί η απόφαση για ενωτικό δημοψήφισμα, ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες

Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σενάριο φαντασίας δίνοντας την εντύπωση ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά αποχώρησε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξη του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού....


Είπε, επίσης, ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δυσκολεύεται ακόμη να δεχτεί την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς, προσθέτοντας πως πρέπει να προετοιμάσει τη δική της κοινότητα για τις πραγματικότητες.

Στη συνέντευξή του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε ότι για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει ο Ελληνοκύπριος ηγέτης να στείλει καθαρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο και τους Τουρκοκύπριους ότι δεν υιοθετεί την απόφαση της Βουλής και δεύτερο να ακυρώσει την απόφαση αυτή. «Ενόσω δεν υπάρχει αυτή η δήλωση θέλησης δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να διασφαλίσουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Εάν αυτό το βήμα γίνει κι εμείς θα αξιολογήσουμε αυτή τη νέα κατάσταση ξανά», ανέφερε.

«Η ιδέα της ένωσης είναι η αρχή όλων των κακών στο νησί μας. Εξαιτίας της σε αυτά τα χώματα έκλεισαν πολλά σπίτια, χύθηκε πολύ αίμα. Αυτή η ιδέα της ένωσης ήταν αιτία για πολύ πόνο. Ως απάντηση στον εμβολιασμό με αυτό της νέας γενιάς των Ελληνοκυπρίων, στα νέα μυαλά μετά από 67 χρόνια δεν μπορούσε να είναι τίποτε άλλο ασφαλώς από την αντίδραση. Εμείς αυτό κάναμε. Εκφράσαμε αυτή την αντίδρασή μας, εκφράσαμε ότι αυτό είναι λάθος», ανέφερε. 

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά μόχθησε για να οικοδομήσει την κουλτούρα ειρήνης και δεν πρέπει να δημιουργούνται συνθήκες που να οδηγούν σε χειρότερη κατάσταση την εμπιστοσύνη που δεν υπάρχει ανάμεσα στις δύο κοινότητες. «Επομένως αυτή η απόφαση της κυπριακής Βουλής είναι σοβαρή. Το ΕΛΑΜ είναι ένα ρατσιστικό κόμμα που κάνει επιθέσεις σε Τουρκοκύπριους που περνούν στο νότιο μέρος της Κύπρου», ανέφερε.

Επεσήμανε τη σημασία μιας λύσης η οποία να διασφαλίζει την ασφάλεια και τις εγγυήσεις των Τουρκοκυπρίων. Με την απόφαση της Βουλής, όπως είπε, φάνηκε πόσο ορθές είναι οι θέσεις στο θέμα της ασφάλειας από την Τουρκία.

Πηγή: protothema.gr