Πρόταση Μαξίμου στους δανειστές για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΝΦΙΑ

Πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά 1%, από το 13% στο 12%, φέρεται να προτείνει η κυβέρνηση στους δανειστές προκειμένου να αντισταθμίσει τις επώδυνες απαιτήσεις τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.
Η μείωση αυτή θα επηρεάζει επίσης και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, όπου ο ΦΠΑ είναι στο 13%, καθώς και τη διαμονή σε ξενοδοχεία, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα. Ωστόσο, η μείωση δεν θα υλοποιηθεί άμεσα, αλλά σε συνάρτηση με την εκπλήρωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018....
Δηλαδή, αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί, τότε θα μπορεί η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους θεσμούς να μειώσει τον ΦΠΑ 13%, εξουδετερώνοντας έτσι τις δημοσιονομικές απώλειες που δημιουργούνται στα κρατικά ταμεία.

Οι ίδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, εκτός της μείωσης του ΦΠΑ, πρότεινε μέσω της υπερκάλυψης των δημοσίων εσόδων τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που σήμερα παράγει φορολογικά έσοδα 2,65 δισ. ευρώ σε σταθερή βάση ή τη μείωση των συντελεστών στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα που σήμερα ξεκινούν από το 22% (για εισοδήματα έως 20 χιλιάδες ευρώ) και φτάνουν στο 45% (για εισοδήματα πάνω από 40 χιλιάδες ευρώ).

Η συγκεκριμένη πρόταση λειτουργεί αντισταθμιστικά με το αφορολόγητο των 5.000 ή 6.000 ευρώ (από 8.636 ευρώ σήμερα) που ζητούν οι δανειστές, ώστε να υπάρξει ανακούφιση από τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα.

Άγνωστο παραμένει πάντως αν οι προτάσεις αυτές θα τύχουν θετικής αποδοχής από τους δανειστές.