Ποιες είναι οι αλλαγές στις αδειοδοτήσεις των ΠΑΕ

Τις αλλαγές αδειοδότησης των ΠΑΕ της Super League, παρουσίασε στους εκπροσώπους του Τύπου, ο διευθυντής αδειοδότησης της ΕΠΟ, Γιώργος Δημητρίου.

Η αδειοδότηση μετά τα πλέι οφ, τα κριτήρια που θα είναι διαφορετικά για τις ομάδες που βγαίνουν Ευρώπη, καθώς και η δημοσιοποίηση του σκεπτικού....
για τους μη αδειοδοτημένους είναι μερικές από τις αλλαγές που είναι στα σκαριά.

Παράλληλα φαίνεται πως για φέτος, «παγώνει» το άρθρο περί «αρνητικής θέσης». Επί της ουσίας, αυτό αφορά το κατά πόσο μια ΠΑΕ έχει χειροτερέψει το οικονομικό της άνοιγμα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Το συγκεκριμένο άρθρο δεν θα ισχύσει τελικά για φέτος, ενώ η Super League με επιστολή της στην ΕΠΟ έχει ζητήσει το «πάγωμα» της διάταξης να είναι διετές και όχι μόνο για φέτος!

Όσον αφορά τις αλλαγές στους κανονισμούς, αυτές είναι οι εξής:

α) Για πρώτη φορά διαχωρίζεται η ευρωπαϊκή από την εγχώρια άδεια (διαφορετικά κριτήρια).

β) Αποσυνδέεται η προϋπόθεση αδειοδότησης για τη συμμετοχή μιας ομάδας στα play offs (ζητήθηκε από την UEFA).

γ) Αλλάζει η σύνθεση των δύο δικαιοδοτικών οργάνων αδειοδότησης τα οποία θα στελεχώνονται από πέντε (το πρωτοβάθμιο) και επτά μέλη (το δευτεροβάθμιο) αντίστοιχα, που θα είναι μισοί-μισοί ορκωτοί λογιστές και νομικοί, ενώ οι πρόεδροι των δύο οργάνων θα είναι συνταξιούχοι δικαστικοί. Η θητεία τους θα είναι τετραετής. Προβλέπεται επίσης η υποχρέωση εκπαίδευσης των μελών των Επιτροπών Αδειοδότησης από τον διευθυντή του οργάνου, Γιώργο Δημητρίου.

δ) Θα δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΠΟ, περίληψη του σκεπτικού των δικαιοδοτικών οργάνων στις περιπτώσεις ΠΑΕ που δεν αδειοδοτούνται. Θα αναφέρονται περιληπτικά οι λόγοι της απόρριψης.

Η έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας (σε πρώτο βαθμό) θα γίνει στα μέσα Μαΐου και η ολοκλήρωσή της (τελική απόφαση – αποστολή λίστας σε UEFA) το αργότερο στις 31 Μαΐου. Οι ΠΑΕ πρέπει να έχουν εξοφλήσει ή διακανονίσει τις οφειλές που είχαν στις 31 Δεκεμβρίου, μέχρι τις 31 Μαρτίου. Για οφειλές δεν δίνεται ούτε μια μέρα παράταση. Αν ανακληθεί η άδεια για την Ευρώπη, ανακαλείται αυτόματα και η εγχώρια άδεια.

Εξάλλου, όλοι οι εργαζόμενοι της ΠΑΕ πρέπει να έχουν υπογράψει βεβαίωση οφειλής, με το γνήσιο της υπογραφής, ενώ αν υπάρχουν ιδιωτικά συμφωνητικά που δεν έχουν δηλωθεί, η εισήγηση για αδειοδότηση της ΠΑΕ θα είναι αρνητική.

Παράλληλα οι ΠΑΕ αντιδρούν σε άλλες δυο διατάξεις οι οποίες επίσης ανεστάλησαν τουλάχιστον για φέτος: α) Στους 2 γηγενείς κάτω των 21 ετών που πρέπει να παίξουν υποχρεωτικά σε 5 αγώνες τουλάχιστον για 60 λεπτά, β) Να έχουν εξοφληθεί ή διακανονιστεί και οι οφειλές προς τους διαμεσολαβητές.