Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2017

Τα εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού

Προς την κατεύθυνση της υπερπήδησης των εμποδίων, κινείται η κυβέρνηση για την υλοποίηση της επένδυσης του Ελληνικού.

Με τις εκκρεμότητες του έργου να εξακολουθούν να είναι πολλές, το υπουργείο Περιβάλλοντος δια του αναπληρωτή υπουργού κ. Σωκράτη Φάμελλου...
,  έκανε πρόσφατα αποδεκτή – και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές - γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με την οποία απαντώνται ερωτήματα της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του υπουργείου, σχετικά με θέματα της δασικής νομοθεσίας και της προστασίας αστικού πρασίνου.

Στη συνέχεια, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ, θα συντάξουν την εισήγησή τους, προκειμένου να διαβιβαστεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για την προετοιμασία του φακέλου της επένδυσης, αλλά και στο δασαρχείο Πειραιά.

Η Ελληνικό ΑΕ κατέθεσε τον Μάρτιο του 2016 αίτηση προς το δασαρχείο για έκδοση πράξης χαρακτηρισμού συνολικής έκτασης 6.205.677 τ.μ. Από τη μελέτη των αεροφωτογραφιών διαφόρων ετών λήψης (1929,1937,1945,1969, 1978, 2009) προκύπτει ότι αρχικά η περιοχή ήταν αγροτική, χέρσα και χορτολιβαδική.

Όταν ξεκίνησε το 1945, η κατασκευή του αεροδρομίου στο βόρειο κομμάτι της έκτασης, οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν μεγάλες, Συγχρόνως όμως ξεκίνησαν και οι φυτεύσεις για την αισθητική αναβάθμιση του χώρου με αποτέλεσμα σήμερα, να υπάρχει στην περιοχή πλήθος φυτεμένων δασικών τμημάτων (πεύκα, ευκάλυπτοι κ.α). Οι φυτεύσεις αυτές που αποτυπώνονται στις αεροφωτογραφίες με πορτοκαλί χρώμα εντοπίζονται στις εξής περιοχές: μεταξύ Λ. Ποσειδώνος, στην οδό Ευρυάλης και των ορίων σχεδίου πόλης Κηπούπολης-Ελληνικού, στο παραλιακό μέτωπο και εντός του Ολυμπιακού κέντρου Ιστιοπλοϊας, στο παραλιακό μέτωπο και στην περιοχή του πρώην Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας και εντός της εκτάσεως του αεροδρομίου του Ελληνικού, γύρω από το λόφο «Χασάνι». Με απόφαση της διεύθυνσης περιβάλλοντος και χωρικού σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προς την πολεοδομία Ελληνικού –Αργυρούπολης με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2015, εκφράζεται η άποψη ότι μέχρι να εγκριθεί το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, η περιοχή χαρακτηρίζεται εκτός σχεδίου. 
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.