Στην τελική ευθεία η απορρόφηση των 316 καταστημάτων της Μαρινόπουλος Α.Ε. από τον Σκλαβενίτη

Επίσημη πρώτη της λειτουργίας της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, ορίστηκε η 1η Μαρτίου, σύμφωνα με επιστολή της Σκλαβενίτης προς προμηθευτές σχετικά με τους κεντρικούς αποθηκευτικούς χώρους, όπου θα πραγματοποιούνται οι παραδόσεις εμπορευμάτων. Για την επίσημη ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης αναμένεται η υπογραφή της συμφωνίας με τις τράπεζες....
για την επιπλέον χρηματοδότηση και η οριστικοποίηση του κειμένου της μεταβίβασης.

Ωστόσο, παραμένει μία σοβαρή εκκρεμότητα σε σχέση με τις εταιρείες δικαιόχρησης (franchise) του Μαρινόπουλου, οι οποίες δεν συμπεριλήφθηκαν στο σχέδιο εξυγίανσης, με αποτέλεσμα περίπου 2.500 οικογένειες να βρίσκονται, τώρα, αντιμέτωπες με το φάσμα της ανεργίας. Τα καταστήματα που λειτουργούσαν με δικαιόχρηση εγκαταλείφθηκαν στη μοίρα τους, καταγγέλλουν ιδιοκτήτες. «Ήμασταν εμείς που σταθήκαμε σταθερά δίπλα στην Μαρινόπουλος Α.Ε. όταν αυτή ψυχορραγούσε και όλοι της χτυπούσαν επιτακτικά την πόρτα για τα χρέη της απέναντί τους. Προμηθευτές, Δημόσιο και άλλοι» αναφέρει ο ιδιοκτήτης καταστήματος franchise του Μαρινόπουλου στο Ρέθυμνο, Νίκος Μαθιουδάκης.

«Αυτή τη στιγμή, όμως, εισπράττουμε το ''ευχαριστώ'' με τη μορφή της αδιαφορίας. Υφιστάμεθα ζημίες από την καταστροφή των εμπορευμάτων, τις αποζημιώσεις εργαζομένων που μένουν στο δρόμο, την κακή φήμη, τις επιστροφές εγγυήσεων και τόσα άλλα. Προσπαθούμε να επιβιώσουμε και να κρατήσουμε τον κόσμο μας ώστε να μην οδηγηθεί στην ανεργία» σημειώνει, αφού ο κίνδυνος για οικογενειάρχες και ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, είναι ορατός.

Πρόκειται για πάνω από 150 καταστήματα ανά την Ελλάδα, τα οποία βρέθηκαν εκτός σχεδίου εξυγίανσης, με αποτέλεσμα σήμερα να μετρούν πολλά εκατομμύρια ζημίας και οι υπάλληλοί τους, να μην τύχουν της προστασίας που έτυχαν οι υπόλοιποι 12.500 εργαζόμενοι της αλυσίδας.

Δέκα εταιρείες στην Κρήτη, στην Κω και στη Μήλο, όπου τα δύο καταστήματα έκλεισαν, σημείωσαν συνολική ζημία 13.700.000 ευρώ.

Όπως και στην περίπτωση πιστωτών, οι υποσχέσεις της διοίκησης του Πάνου Μαρινόπουλου, προς τις εταιρείες franchise, περί εξυγίανσης και εξομάλυνσης της δυσμενούς κατάστασης, αποδείχτηκαν άνευ αντικρίσματος. Τα καταστήματα αυτά, σήμερα, δίνουν αγώνα για επιβίωση και επιπλέον καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις δικαστικές εγκλήσεις από τη μέχρι πρότινος «μητέρα» εταιρεία, για οικονομικές υποχρεώσεις τους προς αυτήν, όπως για παράδειγμα την οικονομική υποχρέωση που αντιστοιχεί στη χρήση της ονομασίας κ.α. Πρόσφατα, πάντως, η πρώην επιχείρηση δικαιόχρησης Μαρινόπουλου στο Ρέθυμνο, κέρδισε μια δικαστική υπόθεση έκδοσης διαταγής πληρωμής, εις βάρος της.