Σκάνδαλο ΑΔΜΗΕ: «Σπίτι τους» τα στελέχη που έπαιρναν 20.000 ευρώ και τα ήθελαν και αναδρομικά

Ταραχή προκάλεσε στην κυβέρνηση  η αποκάλυψη από το protothema.gr για τις χρυσές απολαβές της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, σε μια περίοδο που είναι έντονες οι επικρίσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για διορισμούς και εξυπηρετήσεις κομματικών στελεχών. Ο θόρυβος ανάγκασε τον αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη....
, σύμφωνα με πληροφορίες, να ζητήσει τις παραιτήσεις των μελών της διοίκησης του διαχειριστή.

Εν μέσω κρίσης, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Μανώλης Κορωνιωτάκης και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μπλάνας έκαναν, το Δεκέμβριο του 2016, χρήση νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για άρση του πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων των ΔΕΚΟ στα επίπεδα του μισθού του γενικού γραμματέα. Η κίνηση αυτή αύξησε τις απολαβές στα 20.000 ευρώ τον μήνα, ζητώντας επίσης να καταβληθούν και αναδρομικά 256.000 ευρώ.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας γίνεται προσπάθεια να δικαιολογηθεί η κίνηση αυτή των στελεχών αναφέροντας ότι η αλλαγή της αποζημίωσής τους έγινε νομότυπα και σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων που υπέγραψαν παρα ταύτα η αποκάλυψη προκάλεσε αμηχανία και τον εκνευρισμό του αρμόδιου υπουργείου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μανώλης Κορωνιοτάκης και Γιάννης Μπλάνας αντίστοιχα, συναντήθηκαν με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, όπου κατέθεσαν τις παραιτήσεις τους και δεσμεύθηκαν να επιστρέψουν τα ποσά που τους καταβλήθηκαν.


Παραιτήθηκε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ μετά την αποκάλυψη των χρυσών μισθών

Αποδεκτές έγιναν από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη οι παραιτήσεις των επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ μετά την αποκάλυψη από το protothema.gr για τους χρυσούς μισθούς σε δύο στελέχη του, αλλά και την καταβολή αναδρομικών ύψους 200.000 ευρώ. Σχετική επίκαιρη ερώτηση έκανε στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Σκρέκας.

Η κίνηση των δύο στελεχών ήταν τόσο προκλητική δεδομένου ότι ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ιδιωτικοποίησης. Στο μετοχικό κεφάλαιο έχουν εισέλθει οι νέοι Κινέζοι επενδυτές που απέκτησαν πρόσφατα το 24% της εταιρείας. Να θυμίσουμε μάλιστα ότι ο ελληνικός διαχειριστής ενέργειας βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της επικαιρότητας καθώς στο πλαίσιο της συμφωνίας με την τρόικα είχε αποφασιστεί η αποκρατικοποίηση. Ο διαγωνισμός που ξεκίνησε επί ΝΔ  ακυρώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -επί του κ. Πανου Σκουρλέτη- η οποία άλλαξε το μοντέλο με το επιχείρημα ότι τα δίκτυα ηλεκτρισμού πρέπει να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο προκαλώντας αναστάτωση και καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.