Ποινές φυλάκισης τριών ετών μέχρι κάθειρξη 13 ετών σε μέλη του κυβερνώντος ισπανικού Λαϊκού Κόμματος

Ποινές από φυλάκιση τριών ετών μέχρι κάθειρξη 13 ετών σε μέλη του κυβερνώντος ισπανικού Λαϊκού Κόμματος (PP) και σε επιχειρηματίες που είναι αναμιγμένοι σε εκτεταμένη υπόθεση διαφθοράς επέβαλε η Δικαιοσύνη της Ισπανίας.

Η ετυμηγορία, η πρώτη μιας σειράς που αναμένεται να ανακοινωθούν το 2017, αφορά αξιωματούχους του PP...
της περιφέρειας της Βαλένθια, στη νοτιοανατολική Ισπανία, η δίκη των οποίων είχε διεξαχθεί από τον Μάρτιο 2015 έως τον Μάρτιο 2016.

Μια δεύτερη, μεγαλύτερη δίκη για άλλη πτυχή της υπόθεσης, η οποία είναι γνωστή ως υπόθεση «Γκιουρτέλ», διεξάγεται από τον Οκτώβριο κοντά στη Μαδρίτη.

Σ' αυτήν δικάζονται 37 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων δύο πρώην ταμίες του PP, του κόμματος του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι. Όλοι τους καλούνται να λογοδοτήσουν για εκτεταμένο σύστημα υπεξαίρεσης δημόσιων κεφαλαίων που, από το 1999 έως το 2005, ανήλθαν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στη δίκη της Βαλένθια, 11 από τους 13 κατηγορουμένους κρίθηκαν ένοχοι κυρίως για διαφθορά, αθέμιτη άσκηση επιρροής και κατάχρηση δημόσιων αγαθών, στο πλαίσιο της κατακύρωσης δημόσιων συμβολαίων που συνδέονταν με τη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση της Ισπανίας, Fitur, εξηγεί σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο της Βαλένθια.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η πρώην βουλευτής του περιφερειακού κοινοβουλίου και αρμόδια για τον τουρισμό της περιφέρειας της Βαλένθια Μιλαγκρόσα Μαρτίνεθ, στην οποία επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης εννέα ετών.

Ο επιχειρηματίας Φρανσίσκο Κορέα, ο οποίος κατηγορείτο ότι διηύθυνε το δίκτυο διαφοράς, καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 13 ετών.