Κωνσταντινούπολη: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Reina

Ήταν μάλλον αναμενόμενο. Οι ομοιότητες με τις επιθέσεις στο Bataclan του Παρισιού και το Pulse στο Ορλάντο των ΗΠΑ δεν άφηναν πολλά περιθώρια για το ποιος βρίσκεται πίσω από το μακελειό της Πρωτοχρονιάς στο κλαμπ Reina της Κωνσταντινούπολης, όπου νεαρός άνδρας εισέβαλε και εκτέλεσε εν ψυχρώ 39 ανθρώπους, τραυματίζοντας κι άλλους 69.

Το πρωί της Δευτέρας (02.01.2017), 24 ώρες και κάτι μετά την πολύνεκρη....
τρομοκρατική επίθεση στο γνωστό νυχτερινό κέντρο της πόλης, όπου συνήθιζε να συχνάζει το τζετ σετ της Κωνσταντινούπολης, ηθοποιοί και ποδοσφαιριστές μεταξύ άλλων, το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε και επίσημα την ευθύνη.

Σε ανακοίνωση που αρχικά έδωσε στη δημοσιότητα στα αραβικά και τα τουρκικά, ο ISIS αναφέρει πως η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη έγινε από έναν «στρατιώτη» του και στόχευε Χριστιανούς που γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά και τους οποίους οι τζιχαντιστές θεωρούν «αποστάτες».

Νωρίτερα και μετά το φιάσκο με τις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα το απόγευμα της Κυριακής (01.01.2017) αλλά αποδείχθηκε πως δεν απεικόνιζαν τον δράστη αλλά έναν επιχειρηματία από το Καζακστάν, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν μια εικόνα από κλειστό κύκλωμα ασφαλείας, όπου φέρεται να εμφανίζεται ο δράστης της επίθεσης αλλά η ανάλυση δεν επιτρέπει να φαίνονται καθαρά τα χαρακτηριστικά του.


Σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ, ο δράστης είναι 25 ετών. Μιλούσε σπαστά τουρκικά, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως φώναζε «Αλαού Ακμπάρ». Οι τουρκικές αρχές πιστεύουν πως είτε κατάγεται από το Ουζμπεκιστάν είτε από το Κιργιστάν αλλά δεν ξέρουν ακόμη το όνομά του.
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως χρησιμοποίησε τέσσερις γεμιστήρες των 30 σφαιρών και εκτέλεσε τα θύματά του, πυροβολώντας τους από κοντινή απόσταση, πολλούς στο κεφάλι και περισσότερες από μια φορές!
Τα στοιχεία από τις πρώτες νεκροψίες που έγιναν στα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας αποκαλύπτουν την ψυχραιμία και τον "επαγγελματισμό" του δράστη. Λίγη ώρα μετά τις αναφορές πως ο μακελάρης ήταν απόλυτα ήρεμος, ακόμη και χαμογελαστός όταν θέριζε ζωές, η εφημερίδα Μιλλιέτ αναφέρει πως όλα τα θύματα έχασαν τη ζωή τους από πυροβολισμό που προήλθαν από αυτόματο όπλο. Κάποιες από τις σφαίρες διαπέρασαν τα σώματα των θυμάτων και χτύπησαν άλλους, ενώ πολλοί από τους νεκρούς φέρουν περισσότερα από ένα τραύματα! Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους ακαριαία.