Ιταλία: Αδέλφια χάκαραν χιλιάδες email -Θύμα τους και οι Ντράγκι, Ρέντσι, Μόντι μεταξύ άλλων

Δικαστήριο της Ρώμης διέταξε τη σύλληψη του 45χρονου Τζούλιο Οτσιονέρο και της 48χρονης αδελφής του, Φραντσέσκα Μαρία Οτσιονέρο, με την κατηγορία της κλοπής κρατικών μυστικών και παράνομου χάκινγκ.

«Χάκαραν δεκάδες χιλιάδες λογαριασμούς email, ανάμεσά τους τραπεζιτών, επιχειρηματιών....
, ακόμη και αρκετών καρδιναλίων του Βατικανού», δήλωσε στο Reuters ο Ρομπέρτο Ντι Λεγκάμι, επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, που έκανε την έρευνα.

Ο Οτσιονέρο δημιούργησε το κακόβουλο λογισμικό που επηρέασε τους λογαριασμούς email και του επέτρεψε να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτούς, σύμφωνα με τον Ντι Λεγκάμι. Στη συνέχεια, πιθανόν χρησιμοποιούσε τα email για να κάνει επενδύσεις με βάση τις πληροφορίες που συγκέντρωνε.

Ο λογαριασμός email του Ντράγκι στην Κεντρική Τράπεζα Ιταλίας, όπου ήταν επικεφαλής πριν αναλάβει το «τιμόνι» της ΕΚΤ, αλλά και το email του Ρέντσι όσο ήταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ανάμεσα σε εκείνους που επηρεάστηκαν από το κακόβουλο λογισμικό, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης. Σε αυτό δεν γίνεται αναφορά για τον λογαριασμό του Ντράγκι στην ΕΚΤ.

Θύμα των Οτσιονέρο ήταν και ο Φαμπρίτσιο Σακομάνι, σύμφωνα με το Reuters, πρώην γενικός διευθυντής της Κεντρικής Τράπεζας Ιταλίας, ενώ χάκαραν και τους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού Μάριο Μόντι στο πανεπιστήμιο Bocconi, όπου εργαζόταν, αλλά και τη Γερουσία. Στα θύματα περιλαμβάνεται ακόμη και ο υπουργός Πολιτισμού του Βατικανού, καρδινάλιος Τζιανφράνκο Ραβάσι.

Αν και ο Οτσιονέρο επικεντρωνόταν κυρίως στους λογαριασμούς email, υπάρχουν αποδείξεις ότι κατάφερε να εγκαταστήσει ιό και σε κάποιους υπολογιστές, που του επέτρεπε να βλέπει κάθε χτύπημα στο πληκτρολόγιο. Σύμφωνα με το υλικό που έχει κατασχεθεί έως τώρα στη Ρώμη, οι δράστες πιθανόν χάκαραν περίπου 18.000 λογαριασμούς, ενώ βρέθηκαν περίπου 2.000 κωδικοί πρόσβασης.

Πηγή: iefimerida.gr