Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Documento: Πώς εμπλέκονται Εκπαιδευτήρια και οικογένεια «Γείτονα» στο Novartis-gate

Στο Documento που κυκλοφορεί δεν αποκαλύπτεται μόνο η σχέση πρώην πρωθυπουργού και υπουργών με το Novartis-gate.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, είχε στηθεί ένα ευρύ δίκτυο, μέσα από το οποίο η φαρμακευτική εταιρεία προχωρούσε σε «χορηγίες» ακόμη και σε μέλη της Επιτροπής καθορισμού των τιμών φαρμάκου....
Στο δίκτυο αυτό, ρόλο φαίνεται ότι έπαιζε η Αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μαρία Γείτονα, αλλά και οι οικογενειακές εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα εκπαιδευτήρια «Γείτονα» στην Παλλήνη.

Σύμφωνα με το Documento, η Μαρία Γείτονα, επί χρόνια πραγματοποιεί επιστημονικές έρευνες με χρηματοδότηση της Novartis. Ταυτόχρονα είναι πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της εταιρείας ISPOR, η οποία εμφανίζεται ως επιστημονικός φορέας επιστημονικού προβληματισμού. Μέλη της ίδιας εταιρείας είναι στελέχη της Novartis αλλά και άλλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Η ISPOR εμφανίζεται να οργανώνει διεθνή συνέδρια στα οποία μετέχουν έλληνες νοσοκομειακοί γιατροί αλλά και στελέχη του ελληνικού Υπουργείου Υγείας. Τα έξοδα για τη συμμετοχή των γιατρών είναι πληρωμένα από την ISPOR η οποία όμως δεν έχει πόρους από δραστηριότητες αλλά από «δωρεές». Η εταιρεία που χορηγεί τα ταξίδια είναι η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ της οικογένειας Γείτονα, η οποία παίζει το ρόλο παρένθετης εταιρείας. Δηλαδή οι φαρμακευτικές κάνουν δωρεά στην ΕΚΠAΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ η οποία με τη σειρά της κάνει δωρεά για τα έξοδα όσων συμμετέχουν στο συνέδριο.

Με τον τρόπο αυτό, οι φαρμακευτικές δεν εμφανίζονται άμεσα ως χορηγοί κρατικών λειτουργών πράγμα το οποίο θα απαιτούσε ειδικές άδειες από τον ΕΟΦ αλλά ως χορηγοί χορηγών.

Δεκάδες γιατροί, επί χρόνια φαίνεται πως λαμβάνουν τέτοιες δωρεές για «συνέδρια» και ταξίδια. Ανάμεσά τους είναι και μέλη της ίδιας της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκου, οι οποίοι έπρεπε να μη έχουν καμιά σχέση με φαρμακευτικές εταιρείες αφού είναι αυτοί που καθορίζουν τις τιμές υπέρ του Δημοσίου και του ασφαλιζόμενου έχοντας θέση απέναντι στις εταιρείες.

Το χειρότερο είναι πως το 2013, οι καταγγελίες με τα αποδεικτικά στοιχεία για αυτή την υπόθεση έφτασαν στους Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας και στον Επιθεωρητή Δημοσιας Διοίκησης αλλά ποτέ στον Εισαγγελέα για να διερυνηθεί η προέλευση των χρημάτων ή στις Επιτροπές Δεοντολογίας των Πανεπιστημίων.

Πηγή: koutipandoras.gr 
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.