Ντόμινο αντιδράσεων παγκοσμίως από την απόφαση Τραμπ κατά των μουσουλμάνων

Θύελλα αντιδράσεων παγκοσμίως, καθώς επίσης χάος και διαδηλώσεις στα αμερικανικά αεροδρόμια προκαλεί το διάταγμα του νέου αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα σε πολίτες επτά κατά πλειοψηφία μουσουλμανικών χωρών και παγώνει συνολικά το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων για τέσσερις μήνες....
 Με αφορμή την κίνηση Τραμπ, κατεπείγουσα εντολή με την οποία αναστέλλεται προς το παρόν η δυνατότητα των αρχών να απελαύνουν από τη χώρα ανθρώπους που έχουν φτάσει σε αμερικανικά αεροδρόμια με έγκυρες βίζες εξέδωσε ομοσπονδιακή δικαστής του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Η αναστολή θα είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, ανέφερε η δικαστής Αν Ντόνελι, θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα και αφορά ανθρώπους με κάθε είδους έγκυρη βίζα και πράσινη κάρτα.

Λίγες ώρες αργότερα, το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, ανακοίνωσε ότι θα «συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις». Σημείωσε ωστόσο, ότι το διάταγμα Τραμπ θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ισχύ.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών εκτιμά ότι η εντολή Τραμπ επηρεάζει 100 ως 200 ανθρώπους που έχουν συλληφθεί σε αεροδρόμια των ΗΠΑ ή ταξιδεύουν.

O Καναδάς θα υποδεχθεί εκείνους που φεύγουν για να γλιτώσουν τις διώξεις, την τρομοκρατία και τον πόλεμο, «ανεξαρτήτως πίστης » δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τριντό, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον Τραμπ, ενώ ο Ολάντ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Αμερικανό ομόλογό του, διεμήνυσε ότι προϋπόθεση για την προάσπιση της Δημοκρατίας είναι ο σεβασμός στις δημοκρατικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής των προσφύγων.

Επικριτική εμφανίστηκε και η γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δια του εκπροσώπου της δήλωσε πως είναι πεπεισμένη ότι ακόμη και η απαραίτητη, αποφασιστική μάχη ενάντια στην τρομοκρατία δεν δικαιολογεί την τοποθέτηση ανθρώπων ενός συγκεκριμένου πλαισίου ή πίστης κάτω από μία γενικότερη υποψία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Καγκελαρίας, η Μέρκελ εξέφρασε την αντίθεση της σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ το Σάββατο.

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε δε, ότι εξετάζει τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η απόφαση Τραμπ σε γερμανούς πολίτες με διπλή υπηκοότητα και δεσμεύτηκε ότι θα προασπίσει με κάθε μέσο τα δικαιώματα τους.

Από την πλευρά της, η Τερέζα Μέι δεν συμφωνεί με το διάταγμα Τραμπ και η κυβέρνηση θα αντιδράσει αν αυτό έχει συνέπειες σε Βρετανούς πολίτες τόνισε ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι το σχόλιο της Τερέζα Μέι έγινε μετά από την άρνησή της να καταδικάσει την απόφαση Τραμπ κατά το ταξίδι της στην Τουρκία, απαντώντας ότι είναι ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Associated Press.

Επιστρέφοντας όμως στη Βρετανία, ο εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η Βρετανία δεν εγκρίνει την πολιτική του Τραμπ.

Άμεσα εμπλεκόμενες οι αεροπορικές εταιρείες

Εν τω μεταξύ, οι αεροπορικές εταιρίες που λειτουργούν στο αεροδρόμιο του Καΐρου κλήθηκαν επίσημα σήμερα να μην επιτρέπουν στους κατόχους αμερικανικής μεταναστευτικής βίζας από επτά μουσουλμανικές χώρες να επιβιβάζονται σε αεροπλάνα που θα πετάξουν για τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της EgyptAir.

Επιπλέον οι αεροπορικές εταιρείες της Βηρυτού έθεσαν σε εφαρμογή την αμερικανική απαγόρευση.

Την ίδια ώρα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία τελωνείων και προστασίας των συνόρων των ΗΠΑ ενημέρωσε την IATA για τους νέους κανόνες, διευκρινίζοντας πως όλα τα μέλη πληρωμάτων που έχουν διαβατήρια χωρών όπως το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων πιλότων και αεροσυνοδών, απαγορεύεται να εισέλθουν στην αμερικανική επικράτεια.

Έντονες αντιδράσεις από το Ιραν

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στο αμερικανικό έδαφος πολιτών επτά μουσουλμανικών χωρών, ανάμεσά τους το Ιράν, είναι ένα "μεγάλο δώρο στους εξτρεμιστές", δήλωσε σήμερα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Το διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου "θα εκληφθεί στην Ιστορία ως ένα μεγάλο δώρο προς τους εξτρεμιστές και τους προστάτες τους", έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter.

Σε δεύτερο μήνυμά του στο Twitter, είπε ότι "αυτή η συλλογική διάκριση βοηθά τους τρομοκράτες να στρατολογούν βαθαίνοντας έτσι τη ρωγμή που δημιουργήθηκε από εξτρεμιστές δημαγωγούς", κι ενώ "η διεθνής κοινότητα έχει ανάγκη τον διάλογο και τη συνεργασία για να αντιμετωπίσει στις ρίζες τους τη βία και τον εξτρεμισμό", κυρίως στη Μέση Ανατολή.

Λίγο αργότερα και παρά το γεγονός ότι η Τεχεράνη δεσμεύτηκε να απαντήσει με αντίποινα στην αμερικανική απαγόρευση, ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι αμερικανοί πολίτες που κατέχουν εν ισχύ ιρανική βίζα, μπορούν να εισέλθουν κανονικά στη χώρα.

«Αντίθετα με τις ΗΠΑ, η απόφασή μας δεν θα είναι αναδρομική» δήλωσε.

«Άδικη η απόφαση» δηλώνει το Ιράκ

Στο Ιράκ, η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων χαρακτήρισε άδικα τα μέτρα που επιβλήθηκαν στους ιρακινούς πολίτες και ζήτησαν από την Βαγδάτη να ανταπαντήσει στην αμερικανική απόφαση.
«Το Ιράκ είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της τρομοκρατίας και είναι άδικο να τυγχάνει τέτοιας συμπεριφοράς» ανέφερε η επιτροπή σε ανακοίνωση της.

Παράλληλα, η παραστρατιωτική σιιτική οργάνωση Λαϊκή Κινητοποίηση που έχει εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίζει τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους, κάλεσε την κυβέρνηση να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε όλους τους Αμερικάνους και να απελάσει όσους βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Πηγή: skai.gr