Γ.Μουζάλας για νεκρούς πρόσφυγες: «Φταίνε ο ΟΗΕ και οι Δήμοι»

Αποφασισμένος να απαντήσει αντεπιτιθέμενος σε όσους κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση για ανεπάρκεια στη διαχείριση του προσφυγικού ήταν χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Oμως, ο πέμπτος νεκρός πρόσφυγας σε διάστημα λίγων ημερών και ένας ακόμη που επίσης παραλίγο να πεθάνει δεν μπόρεσαν να ακούσουν τα επιχειρήματά του…


Στη Μόρια της Λέσβου πέθανε χθες ένας άνδρας ηλικίας περίπου 20 ετών από το Πακιστάν, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχαν πεθάνει άλλοι δύο που ήταν μάλιστα και φίλοι. Την περασμένη εβδομάδα πέθανε επίσης ένας ακόμη στη Σάμο λίγο μετά που διακομίσθηκε στο νοσοκομείο και αφού πρόλαβε να πει ότι επί ένα μήνα δεν έπαιρνε τα φάρμακά του, ενώ ένα βρέφος που είχε γεννηθεί με κυστική ίνωση πέθανε στη Ριτσώνα στο δρόμο για το νοσοκομείο. Χθες, τέλος, από το κολαστήριο της Μόριας διακομίσθηκε άντρας στη ΜΕΘ, όπου διέφυγε τον κίνδυνο.

Eτσι, ο κ. Μουζάλας, στην άτυπη ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους μετά από επίσκεψη στον Ελαιώνα για διανομή λεξικών στους πρόσφυγες, ξεκίνησε υποχρεωτικά δηλώνοντας συντετριμμένος για τα περιστατικά αυτά. Αρνήθηκε να προχωρήσει περαιτέρω όσο βρίσκονται σε εξέλιξη οι ιατροδικαστικές έρευνες, αλλά, όπως είπε, «θα ήταν λάθος να μη συσχετισθούν οι θάνατοι με την κατάσταση υπερπληθυσμού που επικρατεί στα νησιά».

Κάπου εκεί, ο κ. Μουζάλας άφησε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και συνέταξε το δικό του «κατηγορητήριο» για τους υπεύθυνους του υπερπληθυσμού.

Ο κ. Μουζάλας είχε πει από τον περασμένο Αύγουστο πως υπάρχει σχέδιο για δημιουργία νέων χώρων, χωρίς ποτέ να το παρουσιάσει αναλυτικά.

Μετά τα επεισόδια στην αρχή του χειμώνα αλλά και ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη κακοκαιρία που αποκάλυψε την κατάσταση ειδικά στη Μόρια, ο υπουργός άρχισε να επιρρίπτει ευθύνες στις δημοτικές αρχές των νησιών αλλά και τις Ενώσεις Ξενοδόχων που αρνήθηκαν να διαθέσουν δωμάτια. Χθες υποστήριξε ότι κατήγγειλε τη στάση αυτή από τον Σεπτέμβριο και προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στα μέσα ενημέρωσης που δεν τις δημοσιοποίησαν. Οταν όμως τον ρωτήσαμε εάν υπάρχει έστω και μία ανακοίνωση του υπουργείου που να περιλαμβάνει τέτοια καταγγελία, μας παρέπεμψε σε πρακτικά συνεδριάσεων που έγιναν στο Μαξίμου…

«Αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί», επανέλαβε ο κ. Μουζάλας προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνουν γρήγορα οι κινήσεις που θα κάνουν την κατάσταση πιο ελέγξιμη». Δύο τέτοιες κινήσεις περιέγραψε ήδη: 1) Μεταφορά 200-400 ατόμων σε οικόπεδο δίπλα στη Μόρια, όπου θα εγκατασταθούν είτε μεγάλες σκηνές είτε πολλές μικρότερες. 2) Μεταφορά ακόμη 300 ατόμων από τη Μόρια στο Καρά Τεπέ, όπου το υπουργείο ανακάλυψε ξαφνικά ότι υπάρχει χώρος ενώ οι υπεύθυνοι έλεγαν πως είναι γεμάτος.

ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ από τον Ελεύθερο Τύπο