Σε «μονομαχία» για τη διαφθορά καλεί ο Θεοδωράκης τον πρωθυπουργό

Σε μπρα- ντε - φερ για τη διαφάνεια και τη διαφθορά προκαλεί ο Σταύρος Θεοδωράκης τον Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2016, που καταγράφει πτώση της Ελλάδας κατά 11 θέσεις στους σχετικούς δείκτες.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να συζητηθεί το θέμα....
στην ώρα του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου θα τον καλέσει να παράσχει εξηγήσεις για την «κατρακύλα» και συγκεκριμένα να απαντήσει που αποδίδει την ποσοτική και ποιοτική αυτή υποχώρηση της χώρας μας
στην παγκόσμια λίστα διαφάνειας.

Στόχος του κ. Θεοδωράκη είναι να τεθούν επί τάπητος μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων και τομέων, που αφορούν όπως σημειώνει «την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, την τερατώδη γραφειοκρατία, τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, τη μεγάλη αδιαφάνεια στις προσλήψεις και τη μεγέθυνση του κομματικού κράτους στα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

«Το Ποτάμι από την πρώτη μέρα καταγγέλλει τις διεφθαρμένες παλιές πολιτικές πρακτικές που διαιωνίζουν την αδικία που αποκλείει τους άξιους και προωθεί τους ευνοούμενους κάθε συστήματος εξουσίας. Ο εκμαυλισμός των θεσμών και οι φαύλες πρακτικές, όχι μόνο δεν ανακόπηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από το περίφημο “ηθικό πλεονέκτημα” των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αντιθέτως, φαίνεται να έχουν ενισχυθεί, όπως αποδεικνύεται και από την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας», επισημαίνει στην ερώτησή του ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα απαντήσει θετικά στην πρόκληση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Επίκαιρη Ερώτηση
προς τον Πρωθυπουργό

Θέμα: «Η διαφθορά βλάπτει σοβαρά την δημοκρατία και την οικονομία»

Τα αποτελέσματα της έρευνας της Διεθνούς Διαφάνειας για το 2016 στην Ελλάδα, παρά τα «μεγάλα λόγια» και τις «βαριές εξαγγελίες» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την καταπολέμησης της διαφθοράς, είναι απογοητευτικά. «Ξύνουμε τον πάτο» της Ευρώπης στους δείκτες που καταγράφουν τη διαφθορά στην λειτουργία του κράτους. Μαζί με την γειτονική Βουλγαρία αποτελούμε τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρώπη. Το ύψος της διαφθοράς στην Ελλάδα υπολογίζεται μεταξύ 14 και 20 δις ευρώ ετησίως.

Στα δύο χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ η Ελλάδα κατρακύλησε έντεκα θέσεις στη λίστα της Διεθνούς Διαφάνειας και βρίσκεται σήμερα στην 69η θέση επί συνόλου 168 χωρών. Η διαφθορά σε συνδυασμό με την παραοικονομία δημιουργούν ένα κλειστό σύστημα που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και κυρίως φθείρει τις αξίες της κοινωνίας, αφού παρέχει πρόσβαση μόνο σε όσους είναι έτοιμοι να ανεχθούν και να εφαρμόσουν τις πρακτικές της διαφθοράς για να πετύχουν τον σκοπό τους. Την ίδια στιγμή υπάρχουν στη χώρα μας 95 δομές για την καταπολέμηση της διαφθοράς!

Καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, τερατώδης γραφειοκρατία, εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και βέβαια το ανίκητο κομματικό κράτος και η μεγάλη αδιαφάνεια στις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποτελούν την «λερναία Ύδρα» της διαφθοράς. Περισσότερες από 400 καταδίκες μετρά, άλλωστε, το ελληνικό κράτος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Οι καθυστερήσεις αγγίζουν πλέον τα όρια της αρνησιδικίας και είναι χαρακτηριστική η περίπτωση που η χώρα μας καταδικάστηκε για καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης 27 ολόκληρα χρόνια!

Το Ποτάμι από την πρώτη μέρα καταγγέλλει τις διεφθαρμένες παλιές πολιτικές πρακτικές που διαιωνίζουν την αδικία που αποκλείει τους άξιους και προωθεί τους ευνοούμενους κάθε συστήματος εξουσίας.

Ο εκμαυλισμός των θεσμών και οι φαύλες πρακτικές, όχι μόνο δεν ανακόπηκαν τα τελευταία δύο χρόνια από το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα» των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αντιθέτως, φαίνεται να έχουν ενισχυθεί, όπως αποδεικνύεται και από την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

Στην άλλη όχθη, κοινά χαρακτηριστικά στις αδιάφθορες χώρες είναι η ελευθερία του Τύπου, η δημόσια ανάρτηση του κρατικού προϋπολογισμού, η τοποθέτηση «ακέραιων» ατόμων σε θέσεις-κλειδιά, αλλά και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η έξοδος από την κρίση, προϋποθέτει αλλαγή πολιτικού υποδείγματος, γενναίες αποφάσεις και δέσμη μέτρων που δεν κοστίζουν αλλά αποδεικνύουν ότι υπάρχει πραγματική δέσμευση για αλλαγή για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ερωτάται ο Πρωθυπουργός:

1. Ποιες από τις δράσεις του εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την καταπολέμηση της διαφθοράς έχουν φέρει αποτελέσματα και πώς εξηγείτε την απώλεια έντεκα θέσεων στους δείκτες διαφάνειας, επί των ημερών σας, παρά τις 95 δομές;

2. Γιατί στην Ελλάδα η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας παίρνει 40 ημέρες και στην Εσθονία 3 ώρες;

3. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ώστε να μην γίνονται προσλήψεις, μονιμοποιήσεις και αναθέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έξω από τις αρχές τις αξιοκρατίας, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ και ενισχύοντας συνεπώς την αδιαφάνεια;

Ο ερωτών βουλευτής
Σταύρος Θεοδωράκης – Α΄ Θεσσαλονίκης


Πηγή: Skai.gr