Ο ΣΥΡΙΖΑ έστειλε «ραβασάκι» στο ΕΣΡ για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τις προτάσεις του προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τις τηλεοπτικές άδειες, με επιστολή της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Ράνιας Σβίγκου, προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ Αθανάσιο Κουτρομάνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά....
, σχετικά με την καταλληλότερη διαδικασία χορήγησης των αδειών, ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός η διαδικασία δημοπράτησης του Αυγούστου, με ενδεχόμενες επιμέρους τεχνικές βελτιώσεις.

Προσθέτει ότι στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν από το ΕΣΡ τα δεδομένα που προέκυψαν από τον διαγωνισμό ο οποίος ακυρώθηκε.

Σχετικά με τον αριθμό των αδειών, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι θεωρεί πως με τέσσερις άδειες διασφαλίζονται τα κριτήρια της οικονομικής βιωσιμότητας των τηλεοπτικών επιχειρήσεων και της ορθής κατανομής του διαθέσιμου φάσματος.

«Ταυτόχρονα, όπως υποστηρίξαμε και στις διεργασίες της Διάσκεψης των Προέδρων, θα μπορούσαμε να είμαστε ευνοϊκά διακείμενοι σε ενδεχόμενη διαφορετική πρόταση, για έναν οριακά μεγαλύτερο αριθμό χορηγούμενων αδειών, από την αρχική μας τοποθέτηση», αναφέρει η Κουμουνδούρου.

Παράλληλα εκτιμά πως η ζήτηση τηλεοπτικών αδειών θα μπορούσε να ικανοποιηθεί επίσης είτε μέσω συγχωνεύσεων ήδη υπαρχόντων τηλεοπτικών σταθμών, είτε μέσω συνεργειών, ενώ η μελλοντική προκήρυξη θεματικών και περιφερειακών αδειών θα μπορούσε να αποτελέσει άλλο ένα έδαφος για τους ενδιαφερόμενους.

Όσον αφορά τα κριτήρια αδειοδότησης, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει προς το ΕΣΡ ότι, όπως έχει περιγραφεί στον νόμο 4339/2015, θα πρέπει στηρίζεται σε κριτήρια οικονομικά, αρτιότητας τεχνολογικού εξοπλισμού και κτηριακών υποδομών, εξασφάλισης ελάχιστου αριθμού απασχολούμενου προσωπικού (400 απασχολούμενους) και ποιοτικών χαρακτηριστικών του προγράμματος.

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η μελέτη της οικονομικής βιωσιμότητας θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να εξετάζει την υπάρχουσα κατάσταση του κλάδου (μέγεθος διαφημιστικής αγοράς, υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, καθυστερήσεις μισθών σε εργαζομένους, κ.ο.κ.) και το προβλεπόμενο κόστος λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, στη βάση των συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων που θέτει η κείμενη νομοθεσία.

Πηγή: Skai.gr