Γαλλία: Ο επαναστάτης και ο… "προδότης" – Αμόν και Βαλς για το χρίσμα των Σοσιαλιστών

Από τη μια ο άνθρωπος που εκδιώχθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ γιατί τον επέκρινε για την οικονομική πολιτική του. Από την άλλη ο στενός συνεργάτης του προέδρου, που τον πρόδωσε για να είναι υποψήφιος για το χρίσμα. Μπενουά Αμόν και Μανουέλ Βαλς είναι οι δυο υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν στον δεύτερο γύρο το χρίσμα του σοσιαλιστικού κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία....

Ο Αμόν, πρώην υπουργός Παιδείας και κυβερνητικός επαναστάτης, κέρδισε τον πρώτο γύρο στις προκριματικές του Σοσιαλιστικού κόμματος που έγιναν την Κυριακή (22.01.2017). Και σε μια εβδομάδα, την άλλη Κυριακή 29 του μήνα δηλαδή, θα αναμετρηθεί με τον πρώην πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, τον άνθρωπο που κράτησε μέχρι τέλους κλειστά τα χαρτιά του και χαρακτηρίστηκε "προδότης" από τον Ολάντ και τους συνεργάτες του όταν ανακοίνωσε ότι θα θέσει υποψηφιότητα.

Ο Αμόν, 48, ένας παραδοσιακός αριστερός που απολύθηκε από τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ επειδή επέκρινε την οικονομική του πολιτική, πέρασε άνετα στην πρώτη θέση μπροστά από τον Βαλς, έναν πιστό (μέχρι να παραιτηθεί για να είναι υποψήφιος πρόεδρος) συνεργάτη του Ολάντ.

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, ήταν τρίτος στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών του σοσιαλιστικού κόμματος. Από την πρώτη στιγμή κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν στον β’ γύρο των Αμόν, όπως είπε ότι θα κάνει ο ίδιος και επέκρινε τις πολιτικές του Βαλς που ωφελούν τις επιχειρήσεις.

Όλα αυτά ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως κανένας σοσιαλιστής υποψήφιος δεν έχει μεγάλες ελπίδες να προχωρήσει πέρα από τον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών τον Απρίλιο, μετά από πέντε χρόνια χαμηλής δημοτικότητας της κυβέρνησης Ολάντ.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μία από τις βασικές πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία, έχει περιθωριοποιηθεί, καθώς ο Ολάντ απέτυχε να μειώσει το υψηλό ποσοστό ανεργίας και αποξένωσε αριστερούς ψηφοφόρους με τις οικονομικές του πολιτικές.

Όμως η τελική επιλογή των Σοσιαλιστών στις 29 Ιανουαρίου θα μπορούσε να επηρεάσει τις εκλογικές πορείες του συντηρητικού Φρανσουά Φιγιόν, της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, και του δημοφιλούς ανεξάρτητου Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι προηγούνται των υπολοίπων στην κούρσα για την προεδρία.
Ο Μανουέλ Βαλς - Φωτογραφία Reuters