Καιρός 15/1 Πόλεμος Καλλιάνου – Αρναούτογλου: «Έρχονται πάλι χιόνια» – «Σε καμία περίπτωση δεν…»

Τι προβλέπουν Καλλιάνος – Αρναούτογλου για νέα επιδείνωση του καιρού από την Κυριακή 15/1;
Νέα επιδείνωση του καιρού στην χώρα μας από την Κυριακή το βράδυ προβλέπει ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.

Όπως ενημερώνει, ο σφοδρός χιονιάς που πέρασε μόλις από το σύνολο σχεδόν της Ελλάδας, «άφησε» πίσω του πολύ χαμηλές θερμοκρασίες....
, με αποτέλεσμα το νέο χαμηλό που πρόκειται να μας επισκεφθεί, αντί να δώσει ισχυρές βροχοπτώσεις ή και καταιγίδες όπως θα συνέβαινε αν η θερμοκρασία βρισκόταν σε φυσιολογικά επίπεδα, να δώσει νέες, πυκνές χιονοπτώσεις!

Επιδείνωση, αλλά σαφώς περιορισμένη, προβλέπει και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, με ανάρτηση στο προφίλ του στο facebook.

«Τα χιόνια, κατά τόπους μεν πυκνά, θα περιοριστούν κυρίως στα ορεινά και πρόσκαιρα μόνο τη Δευτέρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ίσως και πεδινές) στη Βόρεια Ελλάδα», γράφει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος μάλιστα προβλέπει πως πιθανότερο είναι τα όποια προβλήματα δημιουργηθούν να προέρχονται από τις ισχυρές βροχές, σε συνδυασμό και με το λιώσιμο του χιονιού.

«Προσοχή! Καμία νέα «μετεωρολογική βόμβα» δεν αναμένεται από Δευτέρα, αλλά βαθμιαία αλλαγή του καιρού με κατά τόπους δυνατές βροχές οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως δημιουργήσουν προβλήματα σε συνδυασμό με το απότομο λιώσιμο του χιονιού!

Τα χιόνια, κατά τόπους μεν πυκνά, θα περιοριστούν κυρίως στα ορεινά και πρόσκαιρα μόνο τη Δευτέρα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ίσως και πεδινές) στη Βόρεια Ελλάδα! Θα επικρατήσει φυσιολογικό κρύο για την εποχή, λίγο πιο τσουχτερό στα κεντρικά και βόρεια, ενώ στα νότια ο καιρός θα διατηρηθεί σε γενικές γραμμές μαλακός», γράφει ο κύριος Αρναούτογλου.

Ο Γιάννης Καλλιάνος προβλέπει πάντως πως πρόκειται για ένα πιο «light» κύμα κακοκαιρίας, που δεν θα επηρεάσει σε τόσο μεγάλο βαθμό όλη τη χώρα, αλλά κυρίως ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

«Την Κυριακή 15/1 αργά το βράδυ θα ξεκινήσει να χιονίζει πυκνά στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Πελοποννήσου. Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους έντονες. Γρήγορα τα φαινόμενα θα επεκταθούν βορειότερα και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας θα έχουν επηρεαστεί με βροχές και καταιγίδες οι περισσότερες παραθαλάσσιες, πεδινές και ημιορεινές περιοχές.

»Όμως λόγω του εγκλωβισμού του ψύχους και καθώς το σύστημα θα κινείται αργά και σταθερά βορειότερα, θα χιονίσει πυκνά από αργά το βράδυ της Κυριακής 15/1 σε ορεινά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας (στην κεντρική Στερεά και σε ημιορεινά) και αργότερα προς το ξημέρωμα της Δευτέρας στη Θεσσαλία (ορεινά-ημιορεινά και τοπικά ακόμη και πολύ χαμηλότερα) και στην Ήπειρο (ορεινά-ημιορεινά).

»Τα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου εκεί, δηλαδή στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, θα χιονίσει κατά περιόδους ακόμη και σε πεδινές περιοχές», προβλέπει ο μετεωρολόγος και προσθέτει πως το νέο κύμα χιονοπτώσεων δεν θα υποχωρήσει ούτε την Τρίτη, αν και θα περιοριστεί σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Όσον αφορά στην Αττική, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες και όχι χιόνι, ενώ για την Θεσσαλονίκη τα πράγματα ως προς την πρόβλεψε είναι ακόμη οριακά.

Αναλυτικά η ενημέρωση του Γιάννη Καλλιάνου:

«Tο εγκλωβισμένο ψύχος και οι νοτιάδες θα «θάψουν» πάλι κεντρικές και βόρειες περιοχές

Το δριμύ ψύχος που επικράτησε τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα, είναι εκείνο το αίτιο όπου έχουν εγκλωβιστεί ψυχρές αέριες μάζες σε πολλές περιοχές της κεντρικής και ειδικά της βόρειας Ελλάδας. Το ότι σταμάτησαν οι χιονοπτώσεις και ο καιρός «ισορρόπησε» δεν σημαίνει πως και αυτές οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες θα μας αποχαιρετήσουν εύκολα. Εξάλλου και σήμερα σε δεκάδες περιοχές της βόρειας Ελλάδας ο υδράργυρος κατρακύλησε στους -16 και -17 βαθμούς κελσίου.

Από την Κυριακή 15/1 το βράδυ περιμένουμε νέα επιδείνωση του καιρού από τη νότια Ελλάδα καθώς θα μας προσεγγίσει ένα σύστημα το οποίο «υπόσχεται» πολλές και πυκνές χιονοπτώσεις.

Αν είχαμε φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή, δηλαδή κοντά στους 8-10 βαθμούς κελσίου κατά μέση τιμή στα ηπειρωτικά, αυτές οι πυκνές και εφοδιασμένες με τεράστια ποσά υγρασίας νεφώσεις που θα μας προσεγγίσουν από την Κυριακή το βράδυ, θα έδιναν πολύ ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες. Όμως τώρα, επειδή από την επιφάνεια της θάλασσας έως και τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, στις περισσότερες των περιπτώσεων αντί για βροχές θα πρέπει να περιμένουμε πυκνά χιόνια!

Την Κυριακή 15/1 αργά το βράδυ θα ξεκινήσει να χιονίζει πυκνά στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας Πελοποννήσου. Στην υπόλοιπη Πελοπόννησο θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες κατά περιόδους έντονες. Γρήγορα τα φαινόμενα θα επεκταθούν βορειότερα (είπαμε, το σύστημα θα μας έρθει από τη νότια Ελλάδα) και μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας θα έχουν επηρεαστεί με βροχές και καταιγίδες οι περισσότερες παραθαλάσσιες, πεδινές και ημιορεινές περιοχές.

Όμως λόγω του εγκλωβισμού του ψύχους και καθώς το σύστημα θα κινείται αργά και σταθερά βορειότερα, θα χιονίσει πυκνά από αργά το βράδυ της Κυριακής σε ορεινά τμήματα της Στερεάς Ελλάδας (στην κεντρική Στερεά και σε ημιορεινά) και αργότερα προς το ξημέρωμα της Δευτέρας στη Θεσσαλία (ορεινά-ημιορεινά και τοπικά ακόμη και πολύ χαμηλότερα) και στην Ήπειρο (ορεινά-ημιορεινά).

Τα φαινόμενα γρήγορα θα επεκταθούν και σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου εκεί, δηλαδή στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα, θα χιονίσει κατά περιόδους ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Περιμένουμε ακόμη ένα «πέρασμα» με χιονοπτώσεις την επόμενη ημέρα, την Τρίτη, περίπου από τα ίδια τμήματα αλλά ίσως τότε τα υψόμετρα χιονόπτωσης έχουν ανέβει ελαφρώς. Θα τα δούμε όλα αυτά στην πορεία διότι ο καιρός για άλλη μια φορά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν περιμένουμε δριμύ ψύχος, σε καμία περίπτωση οι χιονοπτώσεις δεν θα είναι σφοδρές σε μεγάλο μέρος της χώρας (όπως τις προηγούμενες ημέρες). Θα είναι εν ολίγοις μια light ψυχρή εισβολή που θα επηρεάσει τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα και που λόγω του εγκλωβισμού του ψύχους θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες για εκδήλωση πολλών χιονοπτώσεων.

Πάντως εκεί που δεν θα χιονίσει, ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές και καταιγίδες, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Αττικής.

Όσο για την Θεσσαλονίκη, η κατάσταση είναι οριακή ακόμη. Επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα εάν θα χιονίσει τόσο χαμηλά η όχι στην κεντρική Μακεδονία. Όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στο προσεχές Σ-Κ γιατί ενδέχεται να υπάρξουν μικρο-μεγάλο αλλαγές! Θα μελετώ τα συστήματα συνεχώς.

Εννοείται ότι θα σας ενημερώνω όσο περνάνε οι ώρες γιατί είπαμε …Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποιοι θα χρειαστεί πάλι να βγάλετε τις αντιολισθητικές αλυσίδες από τις αποθήκες σας…

Καλή συνέχεια φίλοι μου!»

Το ποστ του Σάκη Αρναούτογλου:

sakaras

sakaras