Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

Le Figaro: Οι Έλληνες «στοκάρουν» λάδι και καφέ για να προλάβουν το ΦΠΑ

Η φρενίτιδα αγοράς λαδιού και καφέ δεν είναι ιδιαίτερα ορατή στα σούπερ μάρκετ αλλά σε επίπεδο επαγγελματιών

Ο φετινός χρόνος φτάνει σιγά σιγά προς το τέλος του, αλλά στην Αθήνα οι πολίτες σαρώνουν την αγορά για λάδι, καφέ αλλά και καπνό, γράφει σήμερα η γαλλική Le Figaro....

«Κάθε ώρα μετράει, ειδικά για τους επαγγελματίες, που αγοράζουν ό,τι βρουν για να το στοκάρουν», αναφέρει το άρθρο.

«Ορισμένοι ελπίζουν να στοκάρουν υλικό για έξι μήνες», δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα ο Γιώργος Κουράσης, γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ. Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος αυτής της φρενίτιδας; Η αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου.

Οι εστιάτορες σε είκοσι νησιά, εκ των οποίων οι Κυκλάδες, θα υποστούν αύξηση του ΦΠΑ στο λάδι από το 9 στο 13%. Γεγονός που τρομάζει τους επαγγελματίες που φοβούνται ότι οι τιμές θα διώξουν τους τουρίστες.

«Ένα πραγματικό τσουνάμι φόρων θα πέσει πάνω μας, για έβδομη χρονιά λιτότητας. Ποτέ δεν έχει ξαναγίνει», προσθέτει ο κ. Κουράσης. «Θα πρέπει οι επαγγελματίες να αφομοιώσουν αυτή την αύξηση για να μη χάσουν τους πελάτες τους», προσθέτει.

Πολλοί τομείς θα πληγούν από αυτή την νέα αύξηση, όπως η σταθερή τηλεφωνία, η καλωδιακή τηλεόραση, το πετρέλαιο θέρμανσης, η βενζίνη, το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ο καπνός. «Η τελευταία αύξηση στα τσιγάρα έγινε μόλις πριν έναν μήνα!. Οι Ελληνες, για μια ακόμη φορά, θα αγοράζουν παράνομα τσιγάρα από τις γειτονικές χώρες», λέει ο κ. Κουράσης.

Η φρενίτιδα αγοράς λαδιού και καφέ δεν είναι ιδιαίτερα ορατή στα σούπερ μάρκετ αλλά σε επίπεδο επαγγελματιών. «Η αύξηση στην τιμή του καφέ μπορεί να μειώσει την κατανάλωση. Ο καφές είναι η ουσία της ζωής ενός Έλληνα και θα αυξηθεί από 2 ως 4 ευρώ το κιλό», καταλήγει η γαλλική εφημερίδα.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.