Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Συμβαδίζουν η πολιτική της Fed και τα σχέδια Τραμπ;

Με μικρά βήματα η FED αυξάνει το βασικό επιτόκιο στις ΗΠΑ. Οι αγορές πανηγυρίζουν τις σήμερα υποσχέσεις Τραμπ. Όμως το θετικό κλίμα ενδέχεται να αντιστραφεί. «Αποτελεί υπόδειγμα για την ΕΚΤ η πολιτική Γέλεν;», αναφέρει η Deutsche Welle.

H Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (FED) αύξησε, όπως αναμενόταν, κατά 0,25% το βασικό επιτόκιο...
, το οποίο κυμαίνεται πλέον μεταξύ 0,5% και 0,75%. Παράλληλα η επικεφαλής της FED Τζάνετ Γέλεν άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε τρεις ακόμα προσαρμογές επιτοκίων μέσα στη νέα χρονιά.


Σύμφωνα με την Deutsche Welle, η FED θα πρέπει πρώτα να αξιολογήσει την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος ("Trumponomic") που εξήγγειλε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ. Γεγονός πάντως είναι ότι για την επένδυση ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε έργα υποδομής και τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να διογκώσει το δημόσιο χρέος-ρεκόρ του προκατόχου του Μπάρακ Ομπάμα.

Σε περίπτωση που η FED συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά το βασικό επιτόκιο τότε η ισοτιμία ευρώ δολαρίου θα εξισωθεί γρήγορα. Ήδη για ένα δολάριο απαιτούνται 1,05 δολάρια. Παράλληλα θα δούμε τα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων να αυξάνονται και κατά συνέπεια την ελκυστικότητα των μετοχών για τους επενδυτές να μειώνεται.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.