Ο Σαουδάραβας πρίγκιππας που θέλει τις γυναίκες στο... τιμόνι

Ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, δημοσίευσε μία 4σέλιδη ανοιχτή επιστολή με τίτλο «Ήρθε η ώρα οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να αρχίσουν να οδηγούν τα αυτοκίνητά τους». Στην επιστολή ο πρίγκιπας υποστήριξε τα οικονομικά, κοινωνικά και θρησκευτικά οφέλη μιας τέτοιας κίνησης...


«Σταματήστε το δημοψήφισμα. Ήρθε η ώρα να οδηγήσουν οι γυναίκες» τουίταρε ο δισεκατομμυριούχος πρίγκιπας στα αραβικά και τα αγγλικά την Τρίτη το βράδυ, προσθέτοντας ένα link που παρέπεμπε στην επιστολή του στην ιστοσελίδα του.


Η αποτροπή μιας γυναίκας από την οδήγηση ήταν ένα «ζήτημα δικαιωμάτων παρόμοιο με εκείνο που τις απαγόρευε από την εκπαίδευση ή μιας ανεξάρτητης ταυτότητας» έγραψε. «Όλα αυτά είναι άδικες πράξεις μιας παραδοσιακής κοινωνίας, πολύ πιο περιοριστικές από ότι νομίμως επιτρέπεται από τους θρησκευτικούς κανόνες».

Πολλοί ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών έχουν συλληφθεί στο παρελθόν επειδή αψήφησαν την απαγόρευση της οδήγησης στις γυναίκες στο συντηρητικό βασίλειο.

Ο κ. bin Talal, 41ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, διευθύνει την εταιρεία επενδύσεων Kingdom Holding Company, που κατέχει μερίδια σε αρκετές δυτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου και του Twitter.
Ωστόσο, ο ίδιος δεν κατέχει κάποια επίσημη θέση στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Ο 61χρονος πρίγκιπας είπε ότι περίπου 1,6 εκατομμύρια γυναίκες που εργάζονται στη χώρα του πρέπει να στηρίζονται σε «δαπανηρούς» ιδιωτικούς σοφέρ ή σε ταξί.

Οι άνδρες συχνά αναγκάζονται να φύγουν από την εργασίας τους για να πάνε τις γυανίκες τους και τα παιδιά τους σε καθημερινούς προορισμούς, όπως κλινικές, πρόσθεσε, κάτι που «παίζει ρόλο στην εθνική οικονομία υπονομεύοντας την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού» και πρόσθεσε πως η άρση της απαγόρευσης στην οδήγηση για τις γυναίκες είναι «επιτακτική κοινωνική απαίτηση, που στηρίζεται στις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες».