Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Στοχευμένοι έλεγχοι των Επιθεωρητών Εργασίας ενόψει εορτών

Στοχευόμενους ελέγχους σε κλάδους που παρατηρείται υψηλής έντασης παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, διενεργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ενόψει της εορταστικής περιόδου, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

«Με έναρξη το εμπορικό γεγονός της “Black Friday”....
, έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή και πραγματοποιείται εκστρατεία ελέγχων, ενόψει των εορτών σε όλη τη χώρα» επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, τονίζοντας ότι η υλοποίηση του πλάνου αυτού θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.


Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σκοπός των ελέγχων αυτών είναι η τήρηση της νομιμότητας και η προστασία των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας, που ουσιαστικά υποβαθμίστηκαν από τις μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2010-14. «Ο προγραμματισμός των στοχευόμενων ελέγχων σε κλάδους που, βάσει στατιστικών δεδομένων, παρατηρείται υψηλή παραβατικότητα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί στοχοποίηση συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αντίθετα ανταποκρίνεται στον πραγματικό ρόλο του ΣΕΠΕ» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας.

«Ενημερώνουμε τις επιχειρήσεις που προχώρησαν σε παράπονα περί στοχοποίησης, ότι δεν θα υπάρξει καμία περίπτωση εξαίρεσης από την ανάγκη εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας, όπως δεν θα υπάρξουν και εξαιρέσεις από τους ελέγχους», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Αναφέρεται, επίσης ότι «το ΣΕΠΕ έχει ήδη προγραμματίσει για το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς μία σειρά παρεμβάσεων. Σε αυτόν το σχεδιασμό θα αξιοποιηθούν τα εργαλεία εκτίμησης κίνδυνου που παρέχονται στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΣΕΠΕ. Με τα καινούργια εργαλεία, θα αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή δυνατότητα του ΣΕΠΕ για στοχευμένους ελέγχους, με προτεραιότητα σε κλάδους υψηλής παραβατικότητας, όπως η εστίαση και οι εν γένει χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας, σε ότι αφορά την αδήλωτη εργασία».
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.