Κοντονής: «Ούτε κράτος δικαστών, ούτε δικαιοσύνη υποχείριο της κυβέρνησης»

Με την παρουσία, για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά,όλων των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και τη παρουσία εκατοντάδων δικαστικών λειτουργών πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων όπου τέθηκαν επί τάπητος μείζονα θέματα θεσμικής βαρύτητας αλλά συνταγματικής τάξεως....


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής απευθύνθηκε στους δικαστές και τους εισαγγελείς, σημειώνοντας με σαφήνεια πως οι πραγματικοί κίνδυνοι για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη προέρχεται από διαδίκους, οικονομικούς παράγοντες και ποδοσφαιρικές ομάδες, ενώ πρόσθεσε ότι τυχόν συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών, έστω κι αν εμφανίζονται επιλύονται και κρίνονται πάντα από τον λαό.

«Παρεμβάσεις από διαδίκους και οικονομικούς παράγοντες, ακόμα και ποδοσφαιρικές ομάδες αλλά και πιέσεις από το εσωτερικό της δικαιοσύνης αποτελούν εστίες παρεμβάσεων στη δικαιοσύνη», τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Δικαιοσύνης, προσθέτοντας ότι «όλοι αυτοί διαθέτουν μηχανισμούς χειραγώγησης στη δικαστική συνείδηση και ανεξαρτησία προκειμένου να την κατευθύνουν. Αυτοί είναι οι σημαντικοί κίνδυνοι και όχι οι συγκρούσεις μεταξύ των συνταγματικών εξουσιών. Ούτε κράτος δικαστών, όπως πολλοί δολίως λένε θα υπάρξει, ούτε η δικαιοσύνη θα γίνει υποχείριο της κυβέρνησης», τόνισε μεταξύ άλλων, εξαπολύοντας σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση σε θέματα διαφθοράς.

«Μας κάνουν μαθήματα εντιμότητας και μάλιστα καταθέτουν προτάσεις, τόνισε ο υπουργός, όμως, όπως είπε, «το αμείλικτο όμως ερώτημα παραμένει. Γιατί δεν τα έπραξαν αυτά 30 χρόνια. Γιατί τα πολιτικά πρόσωπα που έλαμψαν στο πολιτικό στερέωμα δεν πήραν αυτές τις πρωτοβουλίες και κρούουν θύρες ανοικτές παραπληροφορώντας» τόνισε, απευθύνοντας την κριτική του στην αξιωματική αντιπολίτευση και ειδικώς στις πρόσφατες προτάσεις της για τα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής.

Ο υπουργός πάντως αφού αναφέρθηκε σε θέματα που απασχολούν τη δικαιοσύνη, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού για το σύνολο του έργου των δικαστών, επεσήμανε ότι οι δικαστές έχουν συμβάλει στην πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, σημειώνοντας με νόημα πω ς «η διαπλοκή θα ηττηθεί η διαπλοκή ηττήθηκε» ενώ αναφερόμενος στις δικαστικές αποφάσεις τόνισε «ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί πλήρως τις αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των νόμων είτε συμφωνεί είτε όχι».

Στοχοποιούνται δικαστές

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της δικαιοσύνης ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για σωρεία παρεμβάσεων, υποβάθμιση της δικαιοσύνης ακόμα και στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών προσωπικά αλλά και από τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει «να πληγεί η δικαιοσύνη από την πολιτική διολίσθηση της κυβέρνησης, καθώς πλέον, όπως είπε έχουμε φαινόμενα και καθεστώς τρομοκρατίας δικαστικών, ειδικά το τελευταίο διάστημα,με κίνδυνο της ζωής τους, στοχοποίησης τους ακόμα και από τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση υπονομεύει τους θεσμούς, υπονομεύει τη δικαιοσύνη και δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία. Θα λάβουμε κάθε δυνατή πρωτοβουλία για να αναχαιτιστούν φαινόμενα σωρείας κυβερνητικών παρεμβάσεων σε συγκεκριμένες υποθέσεις, να σταματήσουν επιτέλους οι επιθέσεις από κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Πολάκης, να μπει τέλος σε σχέδιο απαξίωσης της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί πεδίο παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων. Είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός να συναντάται με την ηγεσία της δικαιοσύνης την παραμονή μιας σημαντικής απόφασης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στα πραγματικά προβλήματα της δικαιοσύνης, αποκλείοντας κάθε δυνατότητα ρύθμισης για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, λέγοντας πως μια τέτοια συζήτηση είναι"'άκαιρη" και μόνον στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί.

Χαραμάδες για εκτροπές

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το έργο της στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας τον λόγο του υπουργού, «διχαστικό, δηλητήριο σε μια εποχή που όπως είπε, «ολοι πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική και εκείνοι που έδεσαν τη χώρα για εκατό χρόνο στους δανειστές της».

Πρόσθεσε οτι «μιλούν αυτοί που έχουν τοποθετήσει στη θέση του υπουργού, τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ επί ΝΔ" κάνοντας λόγο "για χαραμάδες για ενδεχόμενες εκτροπές, με παράκαμψη των συνταγματικών κανόνων και την εργαλιοποίηση της δικαιοσύνης για την επίτευξη πολιτικών στόχων».

Η κυρία Γεννημάτα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μεθοδεύσεις αυτές δεν θα περάσουν».. 'Είμαστε πολλοί αυτοί που είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στηρίζοντας τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τόνισε ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα της δικαιοσύνης και των δικαστών.

Αρνήθηκε ο πρωθυπουργός τις δικαστικές ενώσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, άσκησε - και αυτός- σκληρή κριτική στην κυβέρνηση αναφερόμενος γενικά στο πολιτικό περιβάλλον, τα προβλήματα που ταλανίζουν τους εργαζόμενους, κάνοντας ειδική αναφορά στα εθνικά μας θέματα και τις προκλήσεις της Τουρκίας. Ο κ. Κουτσούμπας, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο χώρο της δικαιοσύνης, στηλιτεύοντας τη στάση του πρωθυπουργού " που δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με τις δικαστικές ενώσεις", γεγονός που το χαρακτήρισε απαράδεκτο και εκδήλωσε την αντίθεση του σε ενδεχόμενη διαφορετική μισθολογική αντιμετώπιση των ανώτατων από τους λοιπούς δικαστές.

«Εφαρμόζουν τη γνωστή πρακτική του διαίρει και βασίλευε. Το αίτημα ανώτατων δικαστών για την αύξηση του ορίου ηλικίας, πρόσθεσε δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα δικαστών και εισαγγελέων».

Διασφαλίστε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στην ηγεσία της δικαιοσύνης, κυρίως σε ότι αφορά την δημόσια τοποθέτηση της Προέδρου του Αρείου Πάγου για παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών παρά τη συνταγματική απαγόρευση.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει ανακύψει σε σχέση με τα όρια ηλικίας αποχώρησης των δικαστών είπε : "ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε επί έναν αιώνα να αμφισβητήσει το νόημα και το περιεχόμενο αντίστοιχων κανονιστικών διατάξεων .Ούτε ένας δικαστής ,ούτε ένας συνταγματολόγος ,ούτε ένας πολιτικός. Και ακούγονται σήμερα τέτοιοι πρωτοφανείς ισχυρισμοί,τέτοια στρέβλωση του νοήματος του Συντάγματος . Κάλεσε μάλιστα να λάβουν θέση πάνω σε αυτό το ζήτημα όλα τα πολιτικά κόμματα ,η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι επιστημονικοί φορείς με το δεδομένο ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχει ήδη λάβει θέση σε δημόσια τοποθέτησή της υπέρ της δυνατότητας αλλαγής της της διάταξης αυτής τώρα. Ο κ. Σεβαστίδης κάλεσε τους δικαστές «να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και το κύρος της δικαιοσύνης».

Πηγή: kathimerini.gr