Κριμαία: Σε ετοιμότητα ο ρωσικός στόλος στη Μάυρη Θάλασσα - Τι συμβαίνει;

Πολεμικό ειναι το κλίμα μεταξύ Ρωσιας - Ουκρανίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναπτύξει 55.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα σε μια επίδειξη ισχύος της Ρωσίας αναζωπυρώνοντας φόβους για μια ρωσική εισβολή και απο την πλευρά της η Ουκρανία να διεξάγει ασκήσεις με S-300 με συνέπεια ρωσικά πολεμικά πλοία να ειναι σε ετοιμότητα στη Μαύρη Θάλασσα...


Ρωσικά πολεμικά πλοία από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας βρίσκονται σε ετοιμότητα κοντά στις ακτές της Κριμαίας για την παροχή αεράμυνας, καθώς το Κίεβο ξεκινά ασκήσεις εκτόξευσης πυραύλων κοντά στα ρωσικά σύνορα.

"Οι εκτοξεύσεις έχουν ήδη αρχίσει, οπότε όλα πάνε όπως σχεδιάστηκαν” δήλωσε ο Vladimir Kryzhanovsky, ο επικεφαλής του νότιου κλάδου υπηρεσίας Τύπου του ουκρανικού στρατού δήλωσε την Πέμπτη, στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Σύμφωνα με Kryzhanovsky, οι ασκήσεις θα δοκιμάσουν πυραύλους εδάφους-αέρος S-300, μεσαίου βεληνεκούς.
"Ο σκοπός της άσκησης είναι να αποκτήσουμε εμπειρία στη χρήση αυτών των αντιαεροπορικών συστημάτων και να ελέγξουμε την ποιότητα των ρουκετών, οι οποίες είχαν επισκευαστεί, καθώς και τη βελτίωση των δεξιοτήτων των μονάδων», είπε .

Ο Kryzhanovsky δήλωσε ότι δεν υπήρξε ανταπόκριση στις εκτοξεύσεις από τη ρωσική πλευρά. Σημείωσε ότι οι πύραυλοι θα φτάσουν μέχρι και 30 χιλιόμετρα απο τον εναέριο χώρο της Κριμαίας. Οι πύραυλοι εκτοξεύονται από ένα σημείο που βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κριμαίας. Ο ουκρανικό στρατός τόνισε ότι οι κατοικοι της Κριμαίας δεν κινδυνεύουν απο τις ασκήσεις.

Εν τω μεταξύ, ρωσικά πλοία από το στόλο της Μαύρης Θάλασσας ειναι σε θέση στα δυτικά της χερσονήσου της Κριμαίας για την παροχή αεράμυνας πάνω από τη ρωσική επικράτεια, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, επικαλούμενο πηγές του ρωσικού στρατού.

"Τα πολεμικά πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας εχουν ενσωματωθεί στο σύστημα αεράμυνας της Νότιας Στρατιωτική περιοχής και ειναι σε θέση ανοικτά της δυτικής ακτής της Κριμαίας για τα γυμνάσια εκτόξευσης πυραύλων της Ουκρανίας, που έχουν προγραμματιστεί για την 1 - 2 Δεκεμβρίου. Το σύστημα αεράμυνας των πλοίων είναι σε υψηλή επιφυλακή, " δήλωσε η πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει τις ασκήσεις κοντά στην Κριμαία σε περιοχές που χρησιμοποιούνται από πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας ότι δεν θα είναι ασφαλή για πτήσεις. Αργότερα, δήλωσε ότι περιοχές, εν μέρει σε ουδέτερα ύδατα και εν μέρει πάνω από τα χωρικά ύδατα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα προς τα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά με την Κριμαία, θα ήταν επίσης επικίνδυνες.

Το ρωσικό πρακτορείο αεροπορίας δήλωσε ότι οι ασκήσεις του Κιέβου παραβιάζουν μια σειρά διεθνών νόμων και συμφωνιών, σημειώνοντας ότι δεν είχαν συντονιστεί με τη Μόσχα.

Η Ρωσία ζήτησε από τις αρχές στο Κίεβο να μην διεξάγουν τις ασκήσεις, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Maksim Sokolov νωρίτερα, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Μόσχα είχε επίσης ζητήσει ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας να δηλώσει τον εναέριο χώρο της Κριμαίας επικίνδυνη ζώνη, αίτημα που δεν ειχε καμία απάντηση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RT.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απευθύνθηκε στο Ακόλουθο Άμυνας στην Πρεσβεία της Ουκρανίας, σχετικά με την χρήση του ρωσικού εναέριου χώρου από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, σημειώνοντας ότι «το νοτιοανατολικό σύνορο της περιοχής κινδύνου που δήλωσε η Ουκρανία παραβιάζει τα χωρικά θαλάσσια σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τη ρωσική νομοθεσία."

Να σημειώσουμε οτι στις 16 Μαρτίου 2014, η φιλο-ρωσική κυβέρνηση της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, που δεν αναγνωρίστηκε από την ουκρανική κυβέρνηση , πραγματοποίησε δημοψήφισμα με την υποστήριξη της Ρωσίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από την επιτροπή δημοψηφίσματος, το 96.77% των ψηφοφόρων ψήφισε την ένταξη στην Ρωσία. Η Κριμαία κήρυξε την ανεξαρτησία της και ενώθηκε με την Ρωσία δύο ημέρες μετά. Η Ουκρανία και η πλειοψηφία των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών έχουν δηλώσει ρητά ότι δεν αναγνωρίζουν την ρωσική κυριαρχία στην χερσόνησο, την προβολή ρωσικών ενεργειών κατά τη διάρκεια και μετά το δημοψήφισμα του 2014 ως παράνομη προσάρτηση της ουκρανικής επικράτειας, συνεχίζουν να αναγνωρίζουν το ουκρανικό καθεστώς δηλ. την Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας. Αναφορές από τον ΟΗΕ επέκρινε τις περιστάσεις που περιβάλλουν το δημοψήφισμα, ειδικά με την παρουσία των παραστρατιωτικών ομάδων αυτοάμυνας και αδιευκρίνιστους στρατιώτες.

RT/wikipedia/TASS