Ο Ερντογάν αλλάζει το σύνταγμα και αποκτά υπερεξουσίες

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας υποβάλει σήμερα στην Εθνοσυνέλευση πρόταση για συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία προβλέπει ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λιγότερο από πέντε μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος για την ανατροπή του.

Παράλληλα, συζητείται ότι η μεταρρύθμιση θα τύχει της έγκρισης του λαού μέσω δημοψηφίσματος.... 

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει 20 άρθρα προβλέπει ουσιαστικά μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο, που μέχρι τώρα είναι μια κυρίως τιμητική θέση.

Η ιδέα της ενίσχυσης των εξουσιών του Ερντογάν ανησυχεί τους αντιπάλους του, οι οποίοι τον κατηγορούν για απολυταρχικές τάσεις, κυρίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Όμως οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου τονίζουν ότι η αλλαγή του συστήματος είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του κράτους, καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει «ασταθή κατάσταση ασφαλείας, αντιμέτωπη με οικονομική επιβράδυνση και εν μέσω στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία».

«Αν το θέλει ο Θεός, το προεδρικό σύστημα θα βάλει τέλος στην περίοδο των κυβερνητικών συνασπισμών» και θα προσφέρει στην Τουρκία «ισχυρή εκτελεστική εξουσία», υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ.

Το νομοσχέδιο πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 330 βουλευτές (σε σύνολο 550) για να μπορέσει να προχωρήσει η διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και το εθνικιστικό MHP, που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο, διαθέτουν συνολικά 355 βουλευτές.

Οι Τούρκοι ηγέτες έχουν κρατήσει μυστικό το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, ένα από τα βασικά του σημεία είναι η κατάργηση της θέσης του πρωθυπουργού, ο οποίος αντικαθίσταται από έναν ή δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης.

Στη συνταγματική μεταρρύθμιση αντιτίθενται τα κόμματα της αντιπολίτευσης, το φιλοκουρδικό HDP και το κεμαλικό CHP.

«Δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε ένα νέο σύνταγμα στην κουζίνα ενός κόμματος», κατήγγειλε χθες ο επικεφαλής του CHP Κεμάλ Κιλτσιντάρογλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συνταγματική μεταρρύθμιση απειλεί «την κοινοβουλευτική παράδοση 140 ετών».

Και νέα εντάλματα σύλληψης 

Στο μεταξύ, αστυνομικοί της μονάδας δίωξης οικονομικών εγκλημάτων της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησαν εφόδους σε 57 διευθύνσεις προκειμένου να εντοπίσουν υποστηρικτές του Γκιουλέν, ανέφερε το NTV, το οποίο πρόσθεσε ότι ορισμένοι χρησιμοποιούσαν το Bylock, μια εφαρμογή για μηνύματα σε έξυπνα τηλέφωνα (smartphones).

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος 55 ανθρώπων, ανάμεσά τους και επιχειρηματιών, τους οποίους θεωρούν ως υπόπτους για παροχή οικονομικής υποστήριξης στο δίκτυο του εξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου.

Μέχρι σήμερα έχουν φυλακιστεί 36.000 άτομα και έχουν παυθεί 100.000 από τον στρατό, το δικαστικό σύστημα, τη δημόσια υπηρεσία και άλλους.