Ο φιλορώσος Ρεξ Τίλερσον νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διορισμού. Ο Ρεξ Τίλερσον, ο επικεφαλής της Exxon Mobile, ο φίλος του Πούτιν αλλά ένας άνθρωπος χωρίς εμπειρία στον τομέα των διεθνών σχέσεων, θα είναι, με απόφαση του Ντόλαντ Τραμπ, ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Η επιλογή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του πετρελαϊκού κολοσσού και ενός ανθρώπου που έχει στενότατες σχέσεις με τη Ρωσία και προσωπικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ένα σαφές μήνυμα του Τραμπ: όλα θα γίνουν με τον δικό του τρόπο...


Ο Τίλερσον ήταν το τελευταίο όνομα που μπήκε στη λίστα με τους υπουψηφίους για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ. Και μπήκε λίγο αφού βγήκε εκείνο του πρώην δημάρχου της Νέας Υόρκης και στενού φίλου και συνεργάτη του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι. Και ένα όνομα που προκαλεί πονοκέφαλο ακόμη και στους Ρεπουμπλικάνους. Όπως και πολλά απ' όσα κάνει ο Τραμπ...

«Η αποφασιστικότητά του, η μεγάλη εμπειρία του και η βαθιά κατανόηση που έχει για τη γεωπολιτική τον καθιστούν μια εξαίρετη επιλογή για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Θα προωθήσει την περιφερειακή σταθερότητα και θα επικεντρωθεί στα βασικά θέματα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», τόνισε ο Τραμπ στην ανακοίνωση που εξέδωσε η μεταβατική του ομάδα.

Ο Τίλερσον, 64 ετών, που γνωρίζει προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναμένεται να αναλάβει την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που είναι τεταμένες μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και τις διαφορές των δύο χωρών αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία.

Η επικύρωση του διορισμού του Τίλερσον από το Κογκρέσο κινδυνεύει να είναι περίπλοκη, εξαιτίας των δεσμών του με τη Ρωσία, την οποία η CIA κατηγόρησε ότι επενέβη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ υπέρ του Τραμπ.

Ως κορυφαίο στέλεχος της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρίας στον κόσμο, ο 64χρονος Τίλερσον έχει εμπειρία στο να κλείνει συμφωνίας παγκόσμιας εμβέλειας. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον Τραμπ. Όπως και η στήριξη που προσέφεραν στον 64χρονο επιχειρηματία πρώην υπουργοί Εξωτερικών, προερχόμενοι από τους Ρεπουμπλικάνους (και μέλη του ηγετικού πυρήνα του κόμματος), όπως ο Τζέιμς Μπέικερ και η Κοντολίζα Ράις, αλλά και ο πρώην υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Η υποστήριξη των στελεχών αυτών έχει ουσιαστική πολιτική σημασία για τον Τραμπ προκειμένου η επιλογή του Τίλερσον για το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, να εγκριθεί από τη Γερουσία, καθώς το αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, αναμένεται να επικεντρώσει την προσοχή του στις σχέσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο διορισμός του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται την ώρα που έχει φουντώσει ξανά (γιατί είχε γίνει και προεκλογικά) η συζήτηση για το αν βρίσκεται όντως η Ρωσία πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις κατά του Δημοκρατικού Κόμματος και του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον και αν με εντολή Πούτιν η Μόσχα επιχείρησε να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές. Η CIA το πιστεύει. Ο Ομπάμα πριν φύγει ζήτησε έρευνα και το Κονκρέσο θα κληθεί ερευνήσει σύντομα.

Η CIA έφθασε στο συμπέρασμα, το οποίο αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή από την Washington Post, ότι η Ρωσία παρενέβη μέσω των κυβερνοεπιθέσεων στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ με στόχο να ευνοήσει την εκλογή του Τραμπ και όχι απλώς να προκαλέσει προβλήματα στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Τίλερσον θα έχει να χειρισθεί και ένα άλλο καυτό θέμα μετά τις 20 Ιανουαρίου: τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Πεκίνο. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταφέρει να προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο όταν συνομίλησε με την πρόεδρο της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα δεν αναγνωρίζει και "σπάζοντας" έτσι την "πολιτική της μιας Κίνας" που ακολουθούν εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ.