Προσοχη! Οι ψεύτικοι φορτιστές της Apple είναι πιο επικίνδυνοι από όσο δείχνουν

Εδώ και πολλά χρόνια η ίδια η Apple και όχι μόνο προειδοποιεί για το πόσο επικίνδυνοι είναι οι ψεύτικοι φορτιστές για τα iPhone της αλλά μία νέα έρευνα δείχνει ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.

Η ομάδα προστασίας καταναλωτών του Ηνωμένου Βασιλείου...
, hartered Trading Standards Institute, έκανε μία βαθιά έρευνα στο θέμα αγοράζοντας 400 πλαστούς φορτιστές της Apple οι οποίοι πωλούνται στο διαδίκτυο.

Το αποτέλεσμα; Στους 400 φορτιστές, οι 397 (!) απέτυχαν να περάσουν ένα βασικό τέστ ασφαλείας.


Ένας από τους ερευνητές του κέντρου, εξηγεί πώς γίνονται τα τέστ, στους ψεύτικους φορτιστές, οι οποίοι αγοράστηκαν από 8 διαφορετικές χώρες:
«Έγιναν μία σειρά από δοκιμές, συμπεριλαμβανομένου ενός τεστ ηλεκτρικής αντοχής όπου υψηλές τάσεις εφαρμόστηκαν στις μονάδες φορτιστών ώστε να δούμε το μέγεθος της τάσης που θα ρέει ανάμεσα στην έξοδο και την είσοδο του φορτιστή. Αν το ρεύμα είναι πάνω από το όριο, δεν υπάρχει καμία ασφάλεια καθώς δεν υπάρχει επαρκής απομόνωση με αποτέλεσμα τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας. Μόνο τρία από τα 400 πέρασαν το τεστ»
Νωρίτερα φέτος, η Apple αγόρασε τυχαία φορτιστές από το Amazon όπου υποτίθεται ήταν κατασκευασμένοι από την ίδια και ανακάλυψε ότι πάνω από 90% ήταν ψεύτικοι! Ως αποτέλεσμα, η Apple έκανε μήνυση σε μία από τις εταιρίες που πουλούσε ψεύτικους φορτιστές, την Mobile Star LLC. Στην σχετική υπόθεση, η Apple κατέθεσε ότι οι ψεύτικοι φορτιστές ήταν τόσο κακά κατασκευασμένοι, ώστε η ηλεκτροπληξία είναι ένας σοβαρός κίνδυνος.
Μην ξεχνάμε ότι διαχρονικά οι ψεύτικοι φορτιστές παρουσιάζουν διάφορα προβλήματα από το να χαλάνε πολύ σύντομα μέχρι να εκρηγνύονται ή να καίνε και την ίδια την συσκευή!
Άλλο ένα δείγμα αληθινού και ψεύτικου φορτιστή
Άλλο ένα δείγμα αληθινού και ψεύτικου φορτιστή
Και το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό καθώς 99% τω φορτιστών δεν πέρασαν ούτε καν το βασικό τεστ ασφαλείας και ακόμα και η Amazon αναγκάστηκε να κάνει ολόκληρη καμπάνια για να απομακρύνει τις ψεύτικες μονάδες από την ιστοσελίδα της. Αυτοί οι φορτιστές είναι πραγματικά επικίνδυνοι για τον άνθρωπο και τις συσκευές.
Θα πούμε κάτι που μοιάζει απόμακρο από την εποχή μας, είναι όμως το σωστό: Το να αγοράζεις έναν επίσημο φορτιστή με 30+ ευρώ από πιστοποιημένα καταστήματα ίσως να είναι κακό για την τσέπη μας (και είναι ακριβοί οι φορτιστές, ιδίως της Apple) αλλά πρόκειται για θέμα ασφαλείας τόσο του εαυτού μας, όσο και της συσκευής που φορτίζουμε, οπότε θυσιάστε μερικά ευρώ παραπάνω για να είστε ασφαλείς. Δεν το κάνετε για τις εταιρείες αλλά για προστασία δικιά σας.