“Απάντησε” ο Τσίπρας στους “6” του EWG που ζητάνε “δεσμεύσεις”: Είμαστε σε πρόγραμμα, αλλά είμαστε κυρίαρχη χώρα, μη ζητάτε πράγματα που δεν θα γίνουν!

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά είναι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, άρα δικαιούται την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις εργασιακές σχέσεις», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το μήνυμά μας προς τους ευρωπαίους εταίρους είναι ελάτε να συνεννοηθούμε, αλλά μη ζητάτε πράγματα που δε μπορούν να γίνουν», πρόσθεσε....
«Είμαστε κοντά στη λύση, κοντά στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, στην έξοδο στις αγορές και τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», είπε ο πρωθυπουργός.



Τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα υπάρξουν νέα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το Ηράκλειο της Κρήτης. Τόνισε ότι θα υπάρξουν και άλλα μέτρα αναδιανομής των πλεονασμάτων υπέρ των αδυνάτων, ενώ σημείωσε: «Αυτά τα χρήματα δε μας τα χάρισε κανένας. Είναι οι κόποι του ελληνικού λαού. Εμείς τηρούμε τη συμφωνία. Όσα ποσά πλεονάζουν δε θα μας υποδείξει κανείς πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι κόποι του ελληνικού λαού και του τους επιστρέφουμε».

Τέλος και ορίζοντας αυτής της συμφωνίας είναι, το αργότερο, τα μέσα του 2018. Από εκεί και πέρα, και θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και μέτρα. Ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει μέσα και έξω από τη χώρα. Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί.

Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν.

Η ανεργία αργά αλλά σταθερά μειώνεται ανέφερε ο πρωθυπουργός και για την οικονομία υπογράμμισε πως με πλεόνασμα 1.1% αντί για τον «κόφτη» ενεργοποιείται ο «δότης» κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να χορηγήσουμε την 13η σύνταξη.

Εχω ένα καλό και ένα κακό νέο είπς ο πρωθυπουργός . Το καλό νέο είναι ότι η 13η σύνταξη θα χορηγηθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου , το κακό νέο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί.

Δεν γίνεται πλέον η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός, να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν.

Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα, μετά τη λήξη του προγράμματος, και χωρίς τις υπερβολικές απαιτήσεις κάποιων εκ των εταίρων.

Θα υπάρξουν και άλλα μέτρα αναδιανομής

Η ανεργία αργά αλλά σταθερά μειώνεται. Με πλεόνασμα 1.1% , αντί για τον «κόφτη» ενεργοποιείται ο «δότης», κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να χορηγήσουμε την 13η σύνταξη.

Η 13η σύνταξη θα χορηγηθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου. Το κακό είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί. Κι ενώ έλεγε ότι θα υπερψηφίσει το μέτρο, κατηγορώντας μας παρ’ όλ’ αυτά ότι πρόκειται για ψίχουλα, μόλις οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών έδειξαν τη διαφωνία τους καταψήφισε. Μόλις φταρνίστηκαν οι πιο ακραίοι κύκλοι των δανειστών, η ΝΔ έπαθε πνευμονία.

Θα προχωρήσουμε υπερασπιζόμενοι τους πιο αδύναμους της ελληνικής κοινωνίας και όσο υπεραποδίδει η οικονομία θα προχωράμε και σε άλλα μέτρα αναδιανομής. Υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε στην αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που σήκωσαν το βάρος της προσφυγικής κρίσης για ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτά τα χρήματα δε μας τα χάρισε κανένας. Είναι οι κόποι του ελληνικού λαού. Εμείς τηρούμε την συμφωνία. Όσα ποσά πλεονάζουν δε θα μας υποδείξει κανείς πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε. Είναι κόποι του ελληνικού λαού και του τους επιστρέφουμε.

Δεν γίνεται πλέον η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός, να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα. Η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν.

Για τη διαπραγμάτευση

Θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση αξιοποιώντας κάθε πρωτοβουλία. Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά και έγκαιρα, χωρίς νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος, χωρίς τις υπερβολικές απαιτήσεις κάποιων εκ των εταίρων, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, είναι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο άρα δικαιούται την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τις εργασιακές σχέσεις.

Δε φοβόμαστε τη διαπραγμάτευση. Το μήνυμά μας προς τους ευρωπαίους εταίρους είναι ελάτε να συνεννοηθούμε, αλλά μη ζητάτε πράγματα που δε μπορούν να γίνουν. Είμαστε κοντά στη λύση, κοντά στην ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Για τη διαφθορά και τη διαπλοκή

Σε κάποιους που βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί διότι είχαν συνηθίσει να δανείζονται με «αέρα», όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, αρνήθηκε η κυβέρνηση αυτή να τους κάνει τη χάρη και να συνεχίζει να τους χαρίζει δάνεια. Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν μια «φούσκα» και δυστυχώς τώρα σκάει. Και οδηγεί εκατοντάδες εργαζομένους σε μια τεράστια περιπέτεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζομένους.

Σ’ αυτούς που ονειρεύονται παρενθέσεις, λέω ανοιχτά, το καθεστώς εξαιτίας του οποίου βρισκόμαστε στη δεινή θέση της χρεωκοπίας, είναι οριστικά παρελθόν, και θα γίνεται όλο και περισσότερο όσο θα είμαστε εδώ να δίνουμε αυτή τη μάχη. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη για τη διαφάνεια. Θα μπει τάξη σε αυτόν τον τόπο, δε θα συνεχιστεί το καθεστώς αδιαφάνειας και διαφθοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, stokokkino.gr