Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

“Τελεσίγραφο” Τσίπρα στον Σόιμπλε! “Pacta sunt servanda”…

“Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται …”, ήταν το “μήνυμα” του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προς το Βερολίνο, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, στο Μέγαρο Μαξίμου …
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέλεξε την Αθήνα ως έναν από τους τελευταίους σταθμούς πριν κλείσει τη θητεία του....
Μία θητεία που άλλαξε την εικόνα των ΗΠΑ στον κόσμο. Ακόμα και στην Ελλάδα, θεωρώ ότι ήταν ιστορική στιγμή η στιγμή που ο Πρόεδρος Κλίντον αναγνώρισε τα λάθη επί δικτατορίας», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξής Τύπου και συνέχισε: «Σήμερα η Ελλάδα υποδέχεται έναν Αμερικανό πρόεδρο που καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του αγωνίστηκε για τα δικαιώματα όλων των πολιτών. Που εργάστηκε για την κλιματική αλλαγή, που συνέβαλε με όλες του τις δυνάμεις για μία ανθρωπιστική λύση στην προσφυγική κρίση. Έναν πρόεδρο που απέναντι στην οικονομική κρίση του 2008 οδήγησε την αμερικανική οικονομία σε έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν που επέλεξε η Ε.Ε. Έμφαση στην απασχόληση που οδήγησε σε ανάπτυξη. Η επιμονή της Ε.Ε. στη λιτότητα κρατά τις οικονομίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα.

Συζητήσαμε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. Συμφωνήσαμε ότι το να αποκτήσουν ξανά οι σύγχρονες κοινωνίες ελπίδα και προοπτική είναι η μόνη απάντηση στον σκεπτικισμό και την εθνική περιχαράκωση. Η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με τις πιο σκληρές συνέπειες της παγκόσμιας κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας. Παρά τις πληγές μας στεκόμαστε όρθιοι. Καταφέραμε να αποφύγουμε την καταστροφή. Έχουμε επιστρέψει στην ανάπτυξη. Μειώνουμε τα ποσοστά της ανεργίας αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη.

Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε σκληρά ενάντια σε μεταρρυθμίσεις που την υπονομεύουν. Να ελαφρύνουμε το βάρος που σηκώνουν τα αδύναμα στρώματα και η νέα γενιά. Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του χρέους, και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι όσα δικαιούται η Ελλάδα.

Η συνεργασία και η αλληλεγγύη είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υπάρξουν οι λύσεις που θα επαναφέρουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στο πλαίσιο της προόδου. Συζητήσαμε για τις προοπτικές επενδύσεων. Για να γίνει η Ελλάδα διακομιστικό κέντρο. Συζητήσαμε για τους αγωγούς αερίου.

Συζητήσαμε για τις προοπτικές που έχει η διάνοιξη νέων δρόμων για το αέριο στη Μεσόγειο. Συζητήσαμε για τον κρίσιμο ρόλο της Ελλάδας σε μία περιοχή που αποσταθεροποιείται. Η Ελλάδα προωθεί τη συνεργασία με όλες τις χώρες της περιοχής στη βάση του διεθνούς δικαίου. Αξιοποιεί τον ρόλο της για τη συνεργασία και την ασφάλεια ενάντια στην τρομοκρατία. Μία χώρα που παρά τις πιέσεις που δέχτηκε να παραβιάσει τις κοινές μας αρχές και την περιορισμένη στήριξη, επιμένει ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης είναι στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Η προάσπιση και η τήρηση των διεθνών συμβάσεων αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα. Σταθερή προσήλωση στον διάλογο με την Τουρκία, μία χώρα με κρίσιμο ρόλο στην περιοχή. Η ανάπτυξη των σημαντικών σχέσεων μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων. Για το Κυπριακό εκφράσαμε τη στήριξή μας στις εξαιρετικά κρίσιμες συνομιλίες που διεξάγονται.

Απαιτούν εξαιρετική προσοχή καθώς σημαντικά ζητήματα είναι ανοιχτά. Στόχος να είναι η λύση προς όφελος του λαού και αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς την αποχώρηση των στρατευμάτων και την απόσυρση των αναχρονιστικών εγγυήσεων.

Θα θυμηθώ τα λόγια ενός παλιότερου Προέδρου. Η πραγματική ελευθερία για τους ανθρώπους δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς οικονομική ανεξαρτησία. Η πείνα και η ανεργία είναι η πρώτη ύλη από την οποία δημιουργούνται δικτατορίες».

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.