Ολοταχώς για το Elysee ο Φιγιόν! "Βλέπουν" θρίαμβο επί της Λε Πεν

Πλώρη για το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων (σ.σ. έδρα του προέδρου της Γαλλίας) έχει βάλει ο Φρανσουά Φιγιιόν. Μετά τον θρίαμβό του επί του Αλαίν Ζιπέ, ο πρώην πρωθυπουργός θα είναι ο υποψήφιος της δεξιάς στις προεδρικές εκλογές. Και εκεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα αντιμετωπίσει (και θα νικήσει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις) την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν....

Με καταμετρημένες τις ψήφους στα 4/5 των εκλογικών τμημάτων στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών για τον υποψήφιο της Δεξιάς, ο Φιγιόν πήρε το χρίσμα δια... περιπάτου, συγκεντρώνονταν πάνω από 67% και αφήνοντας εκτός προεδρικής κούρσας τον επίσης πρώην πρωθυπουργό Αλαίν Ζιπέ.

«Πρέπει τώρα να πείσω ολόκληρη την χώρα ότι το σχέδιό μας είναι το μοναδικό που μπορεί να μας εξυψώσει» δήλωσε, εμφανώς συγκινημένος, ο Φρανσουά Φιγιόν από τα κεντρικά της εκστρατείας του αφού ο Ζιπέ αναγνώρισε την ήττα του.

«Συγχαίρω τον Φρανσουά Φιγιόν. Στόχος η νίκη τον επόμενο χρόνο», είπε ο Ζιπέ παραδεχόμενος την ήττα του. Και τώρα, όλοι πιστεύουν πως οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία θα είναι υπόθεση της συντηρητικής δεξιάς (Φιγιόν) και της ακροδεξιάς (Λε Πεν).

Όλοι πιστεύουν πως αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Μαΐου του 2017 θα είναι ο Φιγιόν και η Μαρίν Λε Πεν. Και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο πρώτος θα επικρατήσει της δεύτερης.

Δημοσκόπηση του Harris Interactive, η οποία διεξήχθη στις 27 Νοεμβρίου, την ημέρα που ο Φιγιόν πήρε το χρίσμα του κόμματός του, αναφέρει πως ο πρώην πρωθυπουργός θα επικρατούσε της Λε Πεν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών με ποσοστό 67% των ψήφων έναντι 33% για την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου.

Στον πρώτο γύρο ο Σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ (αν τελικά είναι υποψήφιος) θα εξασφάλιζε μόλις το 9% των ψήφων. Στην περίπτωση που ο νυν πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έθετε υποψηφιότητα, θα λάμβανε επίσης το 9% των ψήφων. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν θα συγκέντρωνε ποσοστό 13% έως 14% των ψήφων. Ο Ζαν Λικ Μελανσόν θα εξασφάλιζε ποσοστό μεταξύ 13-15% των ψήφων. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την Κυριακή, μέσω διαδικτύου και συμμετείχαν 6.093 άνθρωποι.