Τα θέλουν όλα οι δανειστές: Debate θεσμών-υπουργών για μέτρα, αξιολόγηση και χρέος

Στα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές να λάβει η κυβέρνηση στα εργασιακά, αλλά και στα μέτρα για το ασφαλιστικό και τα δημοσιονομικά που οι θεσμοί διαβλέπουν πως θα χρειαστούν από το 2017 ως το 2020, «σκαλώνουν» οι διαπραγματεύσεις. Όπως φάνηκε και στην τηλεδιάσκεψη Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου με τους θεσμούς το Σάββατο...
, το χάσμα παραμένει και θα καταγραφεί σήμερα στην συνεδρίαση του EuroWorking Group, όπου οι τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εξετάσουν αν εκπληρώθηκαν οι δεσμεύσεις για ολοκλήρωση της β΄αξιολόγησης.

Ρόλο «διαιτητή» μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, για να πάρει στα γρήγορα τα μέτρα η Αθήνα προκειμένου να κλείσει σε μια εβδομάδα (την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup) η «πολιτική συμφωνία» για ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και να δώσουν οι δανειστές την ελάφρυνση χρέους που από τον Νοέμβριο του 2012 υποσχέθηκαν στη χώρα μας, αναλαμβάνει να διαδραματίσει η Κομισιόν και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη χώρα μας για συναντήσεις με τον κύριο Τσακαλώτο (στις 18.15 στο γραφείο του στην οδό Νίκης) και άλλους αξιωματούχους.

Ο κύριος Μοσκοβισί -και ως Ευρωπαίος Επίτροπος και ως Γάλλος σοσιαλιστής πολιτικός ο ίδιος- παρεμβαίνει συχνά πλέον σαν ισορροπιστής και υπέρ των ελληνικών θέσεων, αλλά οι παρεμβάσεις του πέφτουν ως τώρα στο κενό, όπως φάνηκε και στις 10 Οκτωβρίου, όταν έμπαινε στο Eurogroup και προεξοφλούσε «συμφωνία» για την εκταμίευση της υποδόσης προς τη χώρα μας, αλλά αυτή εγκρίθηκε δύο εβδομάδες αργότερα.

Εξίσου σημαντική είναι και η επίσκεψη του ν. 2 της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ που, μαζί με τον Πιερ Μοσκοβισί, θα μιλήσει στο 27ο ετήσιο συνέδριο «Η Ώρα της ελληνικής οικονομίας» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα. Ο κύριος Κερέ, όπως έκανε και τον Απρίλιο του 2014 ο Μάριο Ντράγκι από το Ζάππειο, θα δώσει τον τόνο πως αν η χώρα μας κάνει όσα χρειάζεται, θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στέλνοντας μήνυμα για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων.

Παρά την προσέγγιση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία για τα μέτρα που θα ζητηθούν από την ελληνική πλευρά αν επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο Βερολίνο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για το χρέος και τα πλεονάσματα. Ο κ. Μοσκοβισί πάντως χαρακτήρισε χθες εφικτή την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, ενώ, ερωτηθείς για τα πρωτογενή πλεονάσματα, απέκλεισε, εμμέσως πλην σαφώς, την άμεση μείωσή τους.

Τα θέλουν όλα 


Εκτός όμως από τα σκληρά μέτρα στα εργασιακά, τις ελαστικές συμβάσεις απασχόλησης, τις ομαδικές απολύσεις και τους περιορισμούς στις απεργίες, οι δανειστές αξιώνουν και τα μέτρα λιτότητας για το 2018 ως το 2020, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. Για το 2018 βλέπουν «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ, ενώ συζητούν και για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είναι μέρος της β΄αξιολόγησης και προβλέπει μέτρα για πλεονάσματα 3,5% και μετά το τέλος του Μνημονίου, στη διετία 2019-2020.

Στο μικροσκόπιο όμως έχουν βάλει και το ασφαλιστικό, καθώς αμφισβητούν την επάρκεια των αλλαγών του νόμου Κατρούγκαλου. Οι μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση εξετάζονται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του 3ου Μνημονίου, καθώς προβλέπεται ότι όλες οι συντάξεις θα μπουν σε διαδικασία επανυπολογισμού ως τον Δεκέμβριο της προσεχούς χρονιάς, ενώ θα αναθεωρηθεί ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ και σταδιακά θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ.

Οι ανατροπές αυτές αναμένεται να συνδυαστούν με κατάργηση φοροαπαλλαγών, όπως η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος, η έκπτωση ιατρικών δαπανών και το ειδικό καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης των ναυτικών, αλλά και περικοπή επιδομάτων, όπως το επίδομα θέρμανσης το φοιτητικό επίδομα και τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγούνται μέσω του ΟΓΑ σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Η αναθεώρηση του 3ου Μνημονίου, που επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με τα αρμόδια στελέχη των υπουργείων, περιλαμβάνει μια εκτενή λίστα προαπαιτούμενων μέτρων για το ασφαλιστικό, όπως:

-Αναπροσαρμογή όλων των ήδη καταβαλλόμενων έως τις 12/5/2016 κύριων συντάξεων, σύμφωνα με τις νέες ασφαλιστικές παραμέτρους και τους ενιαίους κανόνες, με εξαίρεση τον ΟΓΑ. Η αναπροσαρμογή θα γίνει βάσει της τρέχουσας αξίας των συντάξιμων αποδοχών. Ο επανυπολογισμός πρέπει να ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2017.

- Υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων για τις οποίες κατατέθηκαν δικαιολογητικά ως το 2014, βάσει του νέου, μειωμένου συντελεστή αναπλήρωσης 0,45.

-Αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού των εφάπαξ, που ανοίγει τον δρόμο για νέες μειώσεις στα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι.

Πηγή: protothema.gr