Τούρκος πιλότος νόμισε ότι εγκλωβίστηκε από ελληνικά ραντάρ και προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Το παρασκήνιο ενός απίστευτου περιστατικού που σημειώθηκε πριν από δυο εβδομάδες αποκαλύφθηκε σήμερα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Νεαρός Τούρκος πιλότος, που πετούσε αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου CN-235, νόμισε ότι εγκλωβίστηκε....
από ελληνικά ραντάρ και έντρομος ενημέρωσε την υπηρεσία του, η οποία έκανε διάβημα διαμαρτυρίας και κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα για εξηγήσεις.

Το περιστατικό σημειώθηκε πριν περίπου 15 ημέρες, όταν νεαρός πιλότος αεροσκάφους CN-235 από αυτούς που παραβιάζουν καθημερινά τα εναέρια σύνορα της Ελλάδας στο Αιγαίο, είδε ή θεώρησε ότι είδε κάποια ένδειξη πως έχει εγκλωβιστεί από ελληνικά ραντάρ.

Ο εγκλωβισμός αεροσκάφους από τα ραντάρ της αεράμυνας, θεωρείται επιθετική και εχθρική ενέργεια και συνιστά κλιμάκωση μεταξύ των δυο χωρών εάν συμβεί.

Έντρομος ο Τούρκος πιλότος όταν προσγείωσε το αεροσκάφος του, έκανε αναφορά, λέγοντας ότι εγκλωβίστηκε από ελληνικά ραντάρ αεράμυνας. Άμεσα κινήθηκε διαδικασία και μέσω της επίσημης οδού, το τουρκικό Επιτελείο διαμαρτυρήθηκε στον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα!

Ο πρέσβης, όπως ήταν αναμενόμενο ζήτησε ενημέρωση από την Ελλάδα. Έστειλαν σήμα στο ΓΕΕΘΑ και στο ΓΕΑ από το υπουργείο Εξωτερικών και ζήτησαν να μάθουν τι συνέβη.

Έκπληκτοι οι αρμόδιοι στα Γενικά Επιτελεία άκουγαν την ιστορία του πιλότου, καθώς την ημέρα και ώρα που ανέφερε, δεν υπήρχε εκπομπή κανενός ραντάρ, ούτε καν είχαν ασχοληθεί μαζί του ελληνικά μαχητικά.

Πηγές από την Πολεμική Αεροπορία εκτιμούσαν ότι ίσως ήταν κάποια αντανάκλαση, ή ακόμα και κάποια βλάβη λυχνίας στο αεροσκάφος του και απέδιδαν στο νεαρό της ηλικίας το γεγονός ότι σημειώθηκε διπλωματικό επεισόδιο χωρίς καμία βάση.