Οικολογικό έγκλημα στη «σεληνιακή» Βλυχάδα της Σαντορίνης

Η Βλυχάδα της Σαντορίνης είναι διάσημη για τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς που δεσπόζουν στην παραλία της και μοιάζουν σαν να έχουν σμιλευτεί από το χέρι του καλύτερου γλύπτη της φύσης δεν είναι μόνο ένα ασυναγώνιστο φυσικό τοπίο αλλά και μια υπενθύμιση της ιστορίας του νησιού. Για περίπου 3.500 χρόνια τους «χτυπούσε» μόνο ο αέρας και το νερό της θάλασσας...
, χαρίζοντάς τους το μοναδικό σχήμα τους.

Τους τελευταίους μήνες......, όμως, η ανθρώπινη παρέμβαση στο όνομα της τουριστικής αξιοποίησης απειλεί να τους καταστρέψει. Οι τρύπες που έχουν ανοιχτεί δεν είναι έργο της φύσης, αλλά παράθυρα για το υπόσκαφο κτίσμα που κατασκευάζει ο ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου που βρίσκεται στην πίσω πλευρά των βράχων.


Παρά το γεγονός ότι με προεδρικό διάταγμα του 2012 έχει καθοριστεί σαφώς ότι η ειδική ζώνη απόλυτης προστασίας για τους ηφαιστειακούς σχηματισμούς της Βλυχάδας φτάνει στα 150 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού, ο «επενδυτής» έχει αδιαφορήσει πλήρως και ξεκίνησε τις εργασίες εντός των απαγορευμένων ορίων.
Σύμφωνα με το Έθνος, οι πρώτες καταγγελίες για παράνομες οικοδομικές εργασίες έγιναν στο αστυνομικό τμήμα Θήρας τον Αύγουστο του 2016 από πολίτες που έβλεπαν τους βράχους να καταστρέφονται. Παρ’ όλα αυτά οι εργασίες συνεχίστηκαν και δύο μήνες αργότερα έγιναν εκ νέου αντιληπτές. Στις 14 Οκτωβρίου κλιμάκιο της ΔΟΥ και του ΙΚΑ πραγματοποίησε αυτοψία και διαπίστωσε ότι η οικοδομή ήταν ένα υπόσκαφο κτίσμα 250 τετραγωνικών μέτρων.
Υπόσκαφο
Τα μπετά είχαν ήδη πέσει, ενώ είχαν ολοκληρωθεί και τα ανοίγματα στην πρόσοψη του ηφαιστειακού βράχου για να υπάρχει θέα στην παραλία. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα υπόσκαφο ξενοδοχείο, παρόμοιο με αυτά που υπάρχουν στα Φηρά και στην Οία.Το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί στο φυσικό τοπίο δεν μπορεί να αποτυπωθεί ακόμα, αλλά οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν τη συνέχιση των έργων με κάθε νόμιμο μέσο αλλά και με τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης. Στο Facebook έχει ήδη δημιουργηθεί η σελίδα με τίτλο «Σώστε τη Βλυχάδα», ενώ το ψήφισμα στο Avaaz έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 2.000 υπογραφές σε τέσσερις ημέρες.
Οπως επισημαίνουν, αυτή η κατασκευή έχει ήδη προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή στην περιοχή και καταγγέλλουν ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία γεωλογική μελέτη και συνεπώς είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που θα είχε μια κατάρρευση τμήματος των ηφαιστειακών σχηματισμών. Επικαλούνται, δε, και μαρτυρία πολιτικού μηχανικού, ο οποίος εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τη στατικότητα της κατασκευής λόγω των ιδιαιτεροτήτων που χαρακτηρίζουν το ηφαιστειακό έδαφος. «Μεγάλα και επικίνδυνα κομμάτια ηφαιστειακής τέφρας είναι πλέον μετέωρα πάνω από την παραλία και τους λουόμενους. Επιπλέον, οι τεράστιοι όγκοι θηραϊκής γης που εξορύχτηκαν παράνομα, προκειμένου να δημιουργηθεί το υπόσκαφο, έχουν εναποτεθεί εντός της ζώνης προστασίας αλλοιώνοντας και άλλο το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Ο αρχιτέκτονας Γιάννης Μπίτης, ο οποίος είναι ένας από τους διαχειριστές της σελίδας στο Facebook, λέει στο «Εθνος» ότι ο ιδιοκτήτης της έκτασης έβγαλε οικοδομική άδεια για το σημείο της που βρίσκεται εκτός της ζώνης προστασίας. «Ωστόσο πήγε από την εσωτερική πλευρά των βράχων και άνοιξε ένα τεράστιο όρυγμα και στη συνέχεια ένα τούνελ που τον βοήθησε να κατέβει. Μετά άρχισε να φτιάχνει τα υπόσκαφα στους ηφαιστειακούς σχηματισμούς, αφήνοντας χώρο ακόμα και για ασανσέρ. Εχουμε μάθει ότι αγόρασε κι άλλες εκτάσεις για να μεγαλώσει τη μονάδα του».
Ο κ. Μπίτης επισημαίνει ότι από την αρχή ήταν δύσκολο να διαπιστώσει κάποιος τη φύση των εργασιών που γίνονται στη Βλυχάδα. «Είναι σε μια περιοχή που δεν πάει πολύς κόσμος και οι εργασίες γίνονταν βράδυ. Επίσης η μορφολογία της περιοχής κάνει δύσκολο τον εντοπισμό της κατασκευής. Οταν εκδόθηκε το χαρτί διακοπής των εργασιών, ο "επενδυτής" έριξε τόνους μπάζων για να εμποδίσει την αυτοψία. Πριν από λίγες μέρες προσπαθήσαμε να πάμε με τους ελεγκτές δόμησης και ο μόνος τρόπος για να δουν τι γινόταν ήταν να προσπαθήσουν να κατέβουν με σκοινιά και να μπουν από τα παράθυρα. Αλλά δεν τα κατάφεραν» εξηγεί.
Ο δήμαρχος
Για τον δήμαρχο της Σαντορίνης, Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο, η σωτηρία της Βλυχάδας αποτελεί προτεραιότητα. «Αν αυτή η παραλία βρισκόταν σε κάποια άλλη χώρα, θα είχε σίγουρα ανακηρυχθεί εθνικό πάρκο. Αυτό το φυσικό ανάγλυφο ούτε το χέρι του Πραξιτέλη δεν θα μπορούσε να το δημιουργήσει» λέει στο «Εθνος». Οπως εξηγεί, πέρα από την απαράδεκτη παρέμβαση στη Βλυχάδα, το νησί δεν αντέχει άλλη δόμηση αφού το 11% το εδάφους της έχει ήδη χτιστεί. Πρόκειται για ένα ποσοστό που συγκρίνεται μόνο με αυτό της Αττικής. «Αυτό που κατασκευάζεται είναι αυθαίρετο και ταυτόχρονα προοίμιο μιας καταστροφής». ?