Πολυτεχνείο επεισόδια: Το “κρατίδιο των Εξαρχείων” ντρόπιασε την επέτειο και έκαψε την Αθήνα

 Άλλη μία επέτειος του Πολυτεχνείου στιγματίστηκε και αμαυρώθηκε από τα σοβαρότατα και μεγάλης έκτασης επεισόδια γύρω και μέσα στο Πολυτεχνείο, με τους κουκουλοφόρους κυριολεκτικά να "γκρεμίζουν" το κέντρο της Αθήνας και την αστυνομία να παρατηρεί σαν θεατής και ενίοτε να υποχωρεί.

Αμέσως μετά τη λήξη της πορείας άρχισαν τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο....
Αυτή τη φορά όμως οι κουκουλοφόροι ήταν προετοιμασμένοι ημέρες πριν για αυτό που θα συνέβαινε απόψε. Είχαν μετατρέψει το Πολυτεχνείο σε αποθήκη πυρομαχικών και εργαστήριο παρασκευής βομβών μολότοφ. Με την ανοχή των Πρυτανικών αρχών και της αστυνομίας όλες τις προηγούμενες ημέρες δημιουργούσαν τα υλικά του πολέμου... βόμβες μολότοφ, πέτρες, μάρμαρα, καρέκλες, καδρόνια και οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί ένας άρρωστος νους.

Από την πρώτη στιγμή φάνηκε πόσο οργανωμένοι ήταν. Η αστυνομία είχε δύο μέτωπα. Ένα στην Στουρνάρη και ένα στην Πατησίων μπροστά στην πύλη του Πολυτεχνείου. Το μέτωπο στην Στουρνάρη από την πλαϊνή πύλη εφοδίαζε με πολεμοφόδια τους κουκουλοφόρους μέσα στο Πολυτεχνείο και εκείνοι με τη σειρά τους έκαναν καταδρομικές επιθέσεις.

Η αστυνομία παρατηρούσε ως θεατής τα έκτροπα γύρω από το Πολυτεχνείο, χωρίς να κάνει το παραμικρό. Στην Στουρνάρη αδυνατούσε να "κυνηγήσει" τους κουκουλοφόρους προς την πλατεία ώστε να σταματήσει τον εφοδιασμό, ενώ οι κουκουλοφόροι μέσα στο Ίδρυμα κατάφεραν να κυνηγήσουν τους αστυνομικούς μέχρι και την 3η Σεπτεμβρίου, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

Η αστυνομία εκτός από θεατής ενίοτε προσπαθούσε να είναι "μακρινός θεατής", αφού απομακρυνόταν από το πεδίο της μάχης, με σκοπό να μην προκαλούνται οι κουκουλοφόροι και συνεχίζουν τα επεισόδια. Ωστόσο, εκείνοι όχι μόνο δεν ηρέμησαν αλλά με την αστυνομία απούσα είχαν βγει στην Πατησίων και έσπαγαν τα πάντα στο πέρασμά τους.

Τη μόνη φορά που αποφάσισε να κάνει μία επιχείρηση η αστυνομία ήταν αργά τη νύχτα στην πλατεία Εξαρχείων, με στόχο να τελειώσει ο εφοδιασμός των αντιεξουσιαστών μέσα στο Πολυτεχνείο. Εκείνη τη στιγμή μάλιστα, η αστυνομία άρχισε να πετά χημικά μέσα στο Πολυτεχνείο, χωρίς να καταφέρει πολλά, αφού οι αντιεξουσιαστές έχουν τις ειδικές μάσκες.

Οι ευθύνες της αστυνομίας για τα έκτροπα και οι πολιτικές ευθύνες είναι τεράστιες, αφού τα Εξάρχεια έχουν καταντήσει κυριολεκτικά αυτόνομο κρατίδιο με θύματα τους κατοίκους που είχαν την ατυχία να ζουν σε αυτή την περιοχή και να ζουν καθημερινά με τον τρόμο για τη ζωή τους και την περιουσία τους.

Ακόμα και όταν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, κ. Ζαγοραίος έδωσε το πράσινο φως να γίνει επέμβαση της αστυνομίας ακόμα και μέσα στο Πολυτεχνείο, εάν διαπιστώνονται κακουργηματικές πράξεις, η αστυνομία επέλεξε την απάθεια. Και οι ρίψεις μολότοφ, οι βανδαλισμοί, οι καταστροφές της δημόσιας περιουσίας είναι κακουργηματικές πράξεις... ακόμα.

Οι κουκουλοφόροι εκτός από τις καταστροφές είχαν βάλει φωτιά και στον προαύλιο χώρο του Πολυτεχνείου καίγοντας καρέκλες και τραπέζια, έφτασαν να κάψουν τα στεφάνια και τα λουλούδια που είχαν αφήσει τις προηγούμενες ώρες απλοί πολίτες που ήθελα να τιμήσουν την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο να βγουν έξω από το Πολυτεχνείο και με προκλητικό τρόπο στη μέση της Πατησίων να κάψουν την ελληνική σημαία, θέλοντας πιθανότατα να δείξουν πόσο δυνατοί είναι εκείνοι τη στιγμή και αδιαφορούν για τα σύμβολα της χώρας.