Φόροι, φόροι, φόροι και φέτος πάλι... φόροι

Στο σκέλος των δαπανών ρίχνει το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής ο προϋπολογισμός του 2017, καθώς προβλέπει συνέχιση της λιτότητας με μείωση του κονδυλίου για μισθούς και συντάξεις κατά 5,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τη φετινή χρονιά....
Οι φόροι του 2017 περιλαμβάνουν αρκετές αλλαγές και εμφανίζουν εσωτερικές αυξομειώσεις, που έχουν σχεδόν «ουδέτερο» αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η μεγαλύτερη «έκπληξη» είναι ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 ανεβαίνει στο 2% του ΑΕΠ, όταν στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού ήταν 1,8% και ο στόχος του Προγράμματος είναι 1,75% του ΑΕΠ. Μάλιστα, μόλις πριν από ένα μήνα οι Θεσμοί υποστήριζαν ότι το δημοσιονομικό κενό για το 2017 έφτανε τα 300 με 400 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, φαίνεται ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξε η υπεραπόδοση ορισμένων μέτρων της φετινής χρονιάς, με αποτέλεσμα το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016, που επίσης αποτελεί έκπληξη, να υπολογίζεται κοντά στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5%του ΑΕΠ.
Η θέσπιση υψηλότερου στόχου για το 2017 ενδεχομένως να λειτουργεί και ως «μαξιλάρι» ενόψει της υπερπροσπάθειας που πρέπει να καταβάλλει η κυβέρνηση το 2018 για να πιάσει το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο Πρόγραμμα. Παρόλα αυτά, η επόμενη χρονιά κρύβει αρκετά δημοσιονομικά μέτρα, κυρίως στο σκέλος των δαπανών και δευτερευόντως στο σκέλος των εσόδων.
Συγκεκριμένα, στο μεγαλύτερο κονδύλι του Προϋπολογισμού, που αφορά σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, υπάρχει μία πρόβλεψη για μείωση κατά 32,3% σε σχέση με φέτος ή κατά 5,8 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι αναμένεται να συνεχιστεί η αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια. Την ίδια στιγμή, σημαντικά μειωμένες, λόγω της επικείμενης έναρξης λειτουργίας του ενιαίου Ταμείου (ΕΦΚΑ),εμφανίζονται οι κρατικές επιχορηγήσεις προς το ΙΚΑ (-20%) και τον ΕΟΠΠΥ (-38%).
Στον τομέα των φορολογικών εσόδων, η συνολική μεταβολή είναι σχεδόν μηδενική καθώς φέτος αναμένεται να εισπραχθούν από άμεσους και έμμεσους φόρους περίπου 47 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου όσα και το 2017. Οι όποιες διαφορές (αυξομειώσεις) είναι εσωτερικές και σχεδόν αλληλοεξουδετερώνονται. Συγκεκριμένα:
  • ·         Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: 9,2 δισ. ευρώ (+14,5%)
  • ·         Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων: 3,2 δισ. ευρώ (-7%)
  • ·         Φόρος στην περιουσία: 3,1 δισ. ευρώ (-11,4%)
  • ·         ΦΠΑ: 16,5 δισ. ευρώ (+6,2%)
  • ·         Φόρος κατανάλωσης καυσίμων: 4,6 δισ. ευρώ (+9,3%)
  • ·         Άλλοι φόροι κατανάλωσης (π.χ. καπνού):  3 δισ. ευρώ (+9,7%)