Κολλημένος με την καρέκλα του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής

Με διοίκηση υπό προθεσμία βρίσκεται από χθες η Εθνική Τράπεζα αφού σε συνεδρίαση του το ΔΣ του ΤΧΣ άφησε -για μια ακόμα φορά-ανοικτό το θέμα σύγκλησης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να ξαναγίνει η διαδικασία για εκλογή πρόεδρου στην τράπεζα μετά το άδειασμα του Ταμείου αλλά και της κυβέρνησης,από τον διευθύνοντα σύμβουλο Λ.Φραγκιαδάκη....


Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής με την κάλυψη της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας και του SSM προχώρησε στην εκλογή απο το ΔΣ του Τ. Θωμόπουλου στην θέση του προέδρου, αγνοώντας τον βασικό μέτοχο.


Η μέχρι τώρα στάση του κ.Φραγκιαδάκη εγείρει πολλά ερωτηματικά,με τη επιμονή του, τόσο να αγνοήσει τον βασικό μέτοχο- και το ελληνικό δημόσιο- όσο και στην διάθεση του να μείνει "κολλημένος"με την καρέκλα του σε μια κρίσιμη περίοδο για την τράπεζα.

Επίσης οι ίδιες πηγές εκτιμούν ως αρνητική εικόνα:

- Την αδυναμία του πρόεδρου του ΤΧΣ κ. Μιχελή να περάσει την γραμμή του συμβουλίου στον κ.Φραγκιαδάκη. Αιφνιδιάστηκε; Ενδεχομένως. Ωστόσο πλέον είναι εκτεθειμένος και δύσκολα θα έχει το κύρος να σταθεί στο υπόλοιπο της θητείας του. Κυριολεκτικά πιάστηκε στον ύπνο.

- Την αδυναμία της κυβέρνησης να βρει στοιχειώδη τρόπο να έχει συνεννόηση με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών, σε μια περίοδο που είναι κρίσιμη για τα κόκκινα δάνεια. Ειδικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, δεν κατάφερε να περάσει τις κυβερνητικές θέσεις για ένα επίπεδο συνεργασίας με τις διοικήσεις- αναγκαία προϋπόθεση για να ασκηθεί συγκεκριμένη οικονομική πολιτική σε κρίσιμους τομείς.

- Ο κ. Φραγκιαδάκης- όπως ισχυρίζονται στελέχη της Εθνικής- δείχνει σε όλες τις επαφές του ότι δεν επιθυμεί καμιά συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη, και βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με την ηγεσια της ΝΔ.

- Δυο στελέχη της Εθνικής Τράπεζας - που πολιτικά ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ- έχουν προσχωρήσει πλήρως στην λογική του διευθύνοντος συμβούλου, άγνωστο για ποιους λόγους.

- Πολλοί λένε πως ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής με το να μη διευκολύνει με την παραίτηση του την κατάσταση, δημιουργεί κινδύνους για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.