Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016

Το πολιτικό μανιφέστο ενός πλανητάρχη

Ένα μάθημα Δημοκρατίας και ταυτόχρονα έναν οδηγό για το μέλλον του πλανήτη «παρέδωσε» ο Μπαράκ Ομπάμα στην ιστορική του ομιλία στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Με πολλές αναφορές στην Ελλάδα, αλλά και με λέξεις στα Ελληνικά, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε την πολιτική του παρακαταθήκη, πλέκοντας το εγκώμιο της Δημοκρατίας....
, συζητώντας την πορεία του μοντέρνου κόσμου και προτείνοντας πώς πρέπει να βαδίσουμε από εδώ και πέρα.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε αρχικά στις αξίες που η Ελλάδα μεταλαμπάδευσε στον υπόλοιπο κόσμο, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά φυσικά στη Δημοκρατία, αυτό το «πολύτιμο δώρο», όπως είπε. «Η Φλόγα άναψε για πρώτη φορά εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε», σημείωσε , επισημαίνοντας όμως ότι οι σημερινές εποχές είναι δύσκολες καθώς τα ιδανικά αυτά αμφισβητούνται.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη στάση της Ελλάδας απέναντι στους μετανάστες: «Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν έχω συναντήσει τέτοια συμπόνοια, απ' ό,τι εδώ στην Ελλάδα».

«Δεν μπορούμε να κοιτάμε προς τα πίσω, πρέπει να κοιτάμε προς το μέλλον», είπε ο Ομπάμα. «Η καλύτερη ελπίδα για πρόοδο στηρίζεται στις ανοιχτές αγορές, στη Δημοκρατία και τα ανθρωπινά δικαιώματα».

Αναφερόμενος στις οικονομικές προκλήσεις της Ελλάδας, ο Ομπάμα σημείωσε πως «το πρόβλημα της Ελλάδας πρέπει να αναγνωρίσουμε πως είναι ένα μείγμα εσωτερικών και εξωτερικών δυνάμεων. Το χρέος της Ελλάδας έγινε μη βιώσιμο στα επίπεδα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας». Ωστόσο, όπως είπε, γνωρίζει τις θυσίες των Ελλήνων και «μέρος της επίσκεψής μου αποσκοπούσε να δείξει τα επιτεύγματα της Ελλάδας». «Το ΔΝΤ δήλωσε πως το χρέος είναι κλειδί ανάκαμψης. Έχουν δίκιο, είναι σημαντικό γιατί οι νέοι άνθρωποι όλης της Ελλάδος πρέπει να δουν ελπίδα», είπε ο αμερικανός πρόεδρος. «Δεν πρέπει να μεταναστεύετε αλλού, πρέπει να μείνετε εδώ και να ευημερήσετε».

Μιλώντας για την παγκόσμια άνοδο της ακροδεξιάς, ο Ομπάμα είπε πως «η δημοκρατία είναι πιο δύσκολη όταν υπάρχουν σε αυτή άνθρωποι που έρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα. Κάποιοι θα αναζητήσουν καταφύγιο στον εθνικισμό, στους διαχωρισμούς». «Όταν οι άνθρωποι βλέπουν ελπίδα, τότε δεν θα σταθούν σε δυνάμεις σκοτεινές που μπορούν να μας χωρίσουν», όπως εξήγησε.

Απάντησή σε αυτό θα πρέπει να είναι «μια ανοιχτή διακυβέρνηση, ώστε να απαντάμε στην ανησυχίες των πολιτών». «Η ΕΕ παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στην ιστορία. Οι θεσμοί και στις Βρυξέλλες πρέπει να απαντούν στις ανησυχίες των πολιτών».

Κλείνοντας, ο Ομπάμα έστειλε μήνυμα συναδέλφωσης και εμπιστοσύνης στον άνθρωπο, πάνω από όλα στον πολίτη. «Γνώρισα πολίτες που επέλεξαν την ελπίδα έναντι του φόβου. Υπάρχει φιλότιμο, όπως λένε οι Έλληνες, και αγάπη και σεβασμός και καλοσύνη. Το βλέπω κάθε μέρα κι αυτό μου δίνει ελπίδα. Οι πολίτες είναι εκείνοι που θα στρέψουν τον κόσμο προς την Δικαιοσύνη. Ο πιο σημαντικός θώκος δεν είναι του προέδρου ή του πρωθυπουργού, είναι του πολίτη», σημείωσε χαρακτηριστικά, και ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση «Ζήτω η Ελλάς!»
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.