«Στο ελληνικό ποδόσφαιρο επικρατεί ένα χάος διαφθοράς υπό το βλέμμα Θεοδωρίδη»

Μία μέρα μετά το δημοσίευμα της «Sun» μέσω του οποίου υποστηρίζεται ότι ο Θεόδωρος Γιαννίκος θα επιβλέπει τη διαδικασία εξυγίανσης της ΕΠΟ, αν και αποτελούσε μέχρι προσφάτως εκ των αντιπροέδρων της ΠΑΕ Ολυμπιακός, νέο ρεπορτάζ από το εξωτερικό και αυτή τη φορά από τη Γερμανία, καυτηριάζει τις επιλογές της UEFA και τη στάση που διατηρεί μπροστά στο ελληνικό ζήτημα στο χώρο του ποδοσφαίρου....
 Πιο συγκεκριμένα, η «Suddeutsche Zeitung», ασχολείται με την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» στο ποδόσφαιρο, κάνοντας αναφορά στο πόρισμα του Ανακριτή, Αριστείδη Κορέα και τις κατηγορίες που βαραίνουν τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ κάνει λόγο για ένα «ολοένα και πιο στενό τρίγωνο Ολυμπιακού, UEFA, FIFA», σημειώνοντας την παρουσία των Θόδωρου Θεοδωρίδη (γιου του Σάββα Θεοδωρίδη που είναι αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού) και Θεόδωρου Γιαννίκου σε θέσεις-κλειδιά της Ομοσπονδίας. 

Τέλος, τονίζεται ότι πλέον στο ελληνικό ποδόσφαιρο υφίσταται ένα χάος διαφθοράς υπό το βλέμμα του Θεόδωρου Θεοδωρίδη. 

Αναλυτικά το δημοσίευμα της «Suddeutsche Zeitung»: 

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία όρισε τον Έλληνα Θεόδωρο Γιαννίκο ως Διευθυντή των Μελών-Ομοσπονδιών της. Επίσης, έγινε γνωστό ότι θα επιβλέψει τη διαδικασία εξυγίανσης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. 

Ο ανταποκριτής μας Ράινχαρντ Γκριντέλ εξήγησε πρόσφατα τους λόγους για τους οποίους η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία υποστήριξε τον άγνωστο Σλοβένο Αλεξάνταρ Σεφέριν στις πρόσφατες εκλογές για την προεδρία της UEFA, αντί για τον Ολλανδό υποψήφιο Μίχαελ φον Πράαγκ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, στη συνέντευξη που έδωσε στη Suddeutsche Zeitung, ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ότι ο φον Πράαγκ δεν ήθελε να συνεργαστεί με τον Γενικό Γραμματέα της UEFA, Θεόδωρο Θεοδωρίδη - κάτι το οποίο θεωρεί ότι "θα ήταν λάθος". 

Ξανά και ξανά η ηγεσία της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας καλείται να υπερασπιστεί την ψήφο της υπέρ του Σεφέριν. Δύσκολα ερωτήματα εγείρονται διαρκώς, όπως το αν το βιογραφικό του είναι αρκετά ισχυρό προκειμένου να ελέγχει μια διεθνή ομοσπονδία με αξιοπιστία, ή αν πρόκειται για ένα μεγάλο ρίσκο. Παράλληλα, πίσω από την επιλογή Σεφέριν βρίσκεται ο Τζιάνι Ινφαντίνο, επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου FIFA. 

Τα προσόντα του Γιαννίκου; Εδώ και χρόνια δεν έχει αναμιχθεί 

Οι εκπρόσωποι της Γερμανικής Ομοσπονδίας θέλουν να μας διαβεβαιώσουν ότι το ποδόσφαιρο είναι πλέον καθαρό και όλα γίνονται με ειλικρίνεια. Σε εθνικό επίπεδο, όπου το καλοκαιρινό παραμύθι του διαφωτισμού περιμένει, και σε διεθνές επίπεδο, όπου η Μαφία έχει αναλάβει τον έλεγχο του ποδοσφαίρου και παρακολουθούμε συνεχώς έρευνες, εμπρησμούς και κατηγορίες. 

Οι πρόσφατες εξελίξεις αποκαλύπτουν ότι η θέση της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είναι αφελής. Ακριβώς υπό από το βλέμμα του ισχυρότατου στην UEFA Γενικού Γραμματέα Θεοδωρίδη, ο οποίος παρέλαβε το γραφείο του από τον φίλο του Ινφαντίνο όταν αυτός μετακόμισε στην ηγεσία της FIFA, υπάρχει μία πολύ γνωστή και ενοχλητική σύνδεση. Ο πατέρας του Θεοδωρίδη είναι ο αντιπρόεδρος του μεγάλου ελληνικού συλλόγου του Ολυμπιακού, ο οποίος αποτελεί στόχο των δικαστικών αρχών εδώ και χρόνια. 

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης, ιδιοκτήτης του συλλόγου, κατηγορείται για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, καθώς και για εκβιασμό, δωροδοκία και στήσιμο αγώνων. Σύμφωνα με το πόρισμα του Ανακριτή Αριστείδη Κορέα, ο Μαρινάκης και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν "αστυνομικούς, δικαστές και άλλους παράγοντες" για να εδραιώσουν την κυριαρχία του συλλόγου τους. Δεκάδες αξιωματούχοι του ποδοσφαίρου, όχι μόνο από τον Ολυμπιακό, βρίσκονται στο στόχαστρο. 

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο επικρατεί ένα χάος διαφθοράς. Πολύ πρόσφατα το σπίτι ενός υψηλόβαθμου παράγοντα της διαιτησίας έγινε στόχος εμπρησμού. Η κυβερνητική διαδικασία εναντίον της διαφθοράς υπονομεύεται από τα ίδια τα όργανα που θεωρητικά λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα τους. Οι εντυπωσιακά καλά τεκμηριωμένες κατηγορίες εναντίον του Ολυμπιακού για χειραγώγηση αγώνων δεν θεωρήθηκαν από την UEFA επαρκείς λόγοι για την τιμωρία του το 2015, όταν Γενικος Γραμματέας ήταν ακόμα ο Ινφαντίνο. 

Η νέα Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συνεχίζει να παίζει το παλιό παιχνίδι της FIFA 

Ο Μαρινάκης αρνείται τις κατηγορίες, εναντίον του αντιπροέδρου του συλλόγου και πατέρα του Γενικού Γραμματέα της UEFA Θεοδωρίδη δεν υπάρχει κάτι μεμπτό μέχρι στιγμής. Τίποτα επίσης εναντίον του πρώην συνεργάτη τους, Θεόδωρου Γιαννίκου - ωστόσο εργαζόταν σχεδόν για μια δεκατία ως σημαντικός σύμβουλος του ιδιοκτήτη του συλλόγου. Αυτός είναι ο λόγος που το να αποτελεί προσωπική επιλογή του Ινφαντίνο για τη FIFA ακούγεται σαν ανέκδοτο: Ο Γιαννίκος θα αναλάβει το ρολο του Διευθυντή των Μελών-Ομοσπονδιών, όπως αναφέρουν τα διεθνή Media. Ανεπίσημοι κύκλοι το επιβεβαιώνουν, ενώ η FIFA παραμένει σιωπηλή. 

Ο Γιαννίκος θα είναι επίσης υπεύθυνος για την επίβλεψη της εξυγίανσης του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν θα έπρεπε αυτός που θα αντιμετωπίσει την κρίση, ο οποίος είχε σημαντικό ρόλο σε έναν σύλλογο σκανδάλων για χρόνια (ανεξάρτητα από την προσωπική του εμπλοκή) να έχει ισχυρότερες αποδείξεις για την ποιότητά του από το απλά να μην έχει ακουστεί το όνομά του ως εμπλεκόμενο σε εγκληματική δραστηριότητα; To ολοένα και πιο στενό τρίγωνο Ολυμπιακού, UEFA, FIFA δεν δείχνει διάθεση να απαντήσει σε αυτό. Οι Ομοσπονδίες όμως έχουν ανάγκη να ακούσουν κάποιες εξηγήσεις. 

Η εποχή Ινφαντίνο έχει διαρκέσει μέχρι στιγμής εννέα μήνες, αλλά μπορούμε να πούμε ότι έχει ήδη επισκιάσει αυτή του Σεπ Μπλάτερ. Και η νέα Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συνεχίζει να παίζει μαζί της, όπως έκανε πάντα. Θα ήταν εξυπηρετικό να θεωρήσουμε ότι πλέον το κάνει μόνο από αφέλεια.