"Περίεργη" γερμανική "στροφή": "Στην Αφρική οι πρόσφυγες που περισυλλέγονται στη θάλασσα"

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών θέλει να εμποδίζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές της Μεσογείου, αλλά αντίθετα οι αρχές να τους σταματούν στη θάλασσα και να τους στέλνουν πίσω στην Αφρική, όπως αναφέρει με σημερινό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
Σε μια στροφή 180 μοιρών για τη χώρα που έχει ένα από τα πιο γενναιόδωρα συστήματα παροχής ασύλου, το γερμανικό υπουργείο εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση....
θα πρέπει να υιοθετήσει το αυστραλέζικο σύστημα, βάσει του οποίου οι πρόσφυγες που περισυλλέγονται στη θάλασσα στέλνονται σε καταυλισμούς σε τρίτες χώρες μέχρις ότου εξεταστεί το αίτημά τους για παροχή ασύλου.

«Η εξάλειψη της πιθανότητας να φτάσουν στις ευρωπαϊκές ακτές θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για τους πρόσφυγες να αποφύγουν να ξεκινήσουν για αυτό το επικίνδυνο ταξίδι το οποίο κάνουν διακινδυνεύοντας τη ζωή τους και καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά», αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη μια εκπρόσωπο του υπουργείου.

Η πρόταση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει οι πρόσφυγες που περισυλλέγονται στη Μεσόγειο --η πλειονότητα των οποίων έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τη Λιβύη-- να στέλνονται στην Τυνησία, την Αίγυπτο ή σε άλλη χώρα της βόρειας Αφρικής, ώστε να υποβάλλουν εκεί την αίτηση για παροχή ασύλου. Στην περίπτωση που αυτή γίνει δεκτή, θα μεταφέρονται με ασφάλεια στην Ευρώπη.